Carl Bildt Foto: TT

Bildt: – Vi är mycket tydliga

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikesministrar fördömer folkomröstningen på Krim och har enats om att införa sanktioner mot politiker och militärer i Ryssland och på Krim.

– Det här är den allvarligaste krisen som vi har haft i Europa på mycket länge, konstaterar Sveriges utrikesminister Carl Bildt efter mötet där EU.s utrikesministrar beslutat om sanktioner mot Ryssland.

– Vi är mycket tydliga: vi kommer aldrig att acceptera att man med militärt våld sliter loss delar av länder. Det är fundamentalt oacceptabelt i varje del.

Bildt säger sig vara nöjd med den lista på 21 personer som drabbas av ”restriktiva åtgärder”. Samtidigt flaggar han för att fler åtgärder väntar, däribland ekonomiska sanktioner, om anledning finns.

– Detta är steg ett. Om Ryssland går vidare så går vi vidare, säger Bildt.

Fördömer Krim-omröstning

Enligt ett officiellt uttalande från mötet mellan EU:s utrikesministrar i Bryssel fördömer de 28 EU-ministrarna gårdagens folkomröstning på Krimhalvön.

I uttalandet heter det att man ”starkt fördömer genomförandet av en olaglig folkomröstning på Krim den 16 mars om att ansluta sig till Ryska federationen, i strid mot Ukrainas konstitution”.

EU-ministrarna erkänner vidare inte ”denna olagliga 'folkomröstning' och dess resultat”, heter det i uttalandet.

Sanktioner införs

Som en reaktion på folkomröstningen har de samlade utrikesministrarna fattat beslutet att införa sanktioner ”däribland reseförbud och frysning av tillgångar, mot personer vars agerande underminerat eller hotat Ukrainas territoriella integritet, självbestämmande och självständighet”.

Beslutet fattades efter ett tre timmar långt möte.

Sanktionerna kommer att införas mot ett 20-tal politiker och militärer, vilka kommer att beläggas med reseförbud och få sina ekonomiska tillgångar frysta.

Amerikansk reaktion

Även USA:s president Barack Obama fryser tillgångar för ryska myndighetspersoner som varit inblandade i det ryska intrånget på ukrainskt territorium på Krimhalvön, meddelar Vita huset i ett uttalande, rapporterar Reuters.

På USA:s lista finns elva personer, varav sju ryssar, däribland överhusets talman Valentina Matvijenko och förre administrationschefen i Kreml, Vladislav Surkov, meddelar Vita huset.

De övriga fem är förutom Rogozin – som bland annat varit rysk Nato-ambassadör 2008-11, och länge, har varit ökänd för hätska och drastiska uttalanden mot väst – underhusledamöterna Jelena Mizulina och Leonid Slutskij, federationsrådsledamoten Andrej Klisjas samt presidentrådgivaren Sergej Glaziev.

Obama: Möjligt att lösa krisen

Ukrainare på listan är, utöver den avsatte presidenten Viktor Janukovytj och Aksjionov, Krimpolitikern Vladimir Konstantinov samt Viktor Medvedtjuk – flitigt utpekad som något av ”spindel i nätet” bakom det ryska inflytandet över politiken i Ukraina under Janukovytjs tid.

USA är redo att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland om landet inte slutar blanda sig in i utvecklingen på Krimhalvön, förklarade president Barack Obama i ett tv-sänt tal.

Presidenten sade också att det fortfarande är möjligt att lösa krisen med hjälp av diplomati – och underströk försvarsalliansen Natos förpliktelse att kollektivt försvara medlemsländer, där Ukraina dock inte ingår.

– Jag åker till Europa nästa vecka. Vi kommer samarbeta nära EU, sa Barack Obama.

Nya sanktioner väntas

Enligt ett meddelande på Twitter från Litauens utrikesminister Linan Linkevicius kommer dagens sanktioner troligtvis att följas av ytterligare åtgärder, enligt Reuters.

Vidare sanktioner väntas omfatta högt uppsatta personer i den ryske presidenten Vladimir Putins krets, enligt Linkevicius.

Redo förhandla

Ukrainas interimsregering är redo för att förhandla med Ryssland om krisen på Krim – men kommer aldrig att acceptera att halvön annekteras, säger Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov.

Presidenten säger vidare att Ryssland är panikslaget inför tanken på ett europeiskt Ukraina.

EU-ledarna beslutade om en sanktionstrappa på ett extra EU-toppmöte den 6 mars.

 * Som ett första steg avbröts pågående visumförhandlingar med Ryssland samt ett nytt bilateralt avtal.

 * Som ett andra steg, om Ryssland inte börjar förhandla med Ukraina, införs riktade sanktioner mot ansvariga personer, till exempel frysta tillgångar och inreseförbud. Dessutom kan ett planerat toppmöte EU-Ryssland ställas in.

 * Som ett sista steg, om Ryssland fortsätter att destabilisera läget i Ukraina, hotar EU med ”långtgående konsekvenser” för relationen med EU, inklusive ekonomiska sanktioner.

Källa: Europeiska rådet

* USA:s president Barack Obama fryser tillgångar för ryska myndighetspersoner som varit inblandade i det ryska intrånget på ukrainskt territorium på Krimhalvön, meddelade Vita huset på måndagen.

* På USA:s lista finns elva personer, varav sju ryssar, däribland överhusets talman Valentina Matvijenko och förre administrationschefen i Kreml, Vladislav Surkov.

* Ukrainare på listan är bland andra den avsatte presidenten Viktor Janukovytj och Viktor Medvedtjuk – flitigt utpekad som något av ”spindel i nätet” bakom det ryska inflytandet över politiken i Ukraina under Janukovytjs tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet