Universitetsutbildning är vanligare bland andra generationens invandrare. Arkivbild. Foto: TT

EU: Invandrare till unionen välintegrerade

Uppdaterad
Publicerad

Invandrare i EU-länderna är mer välutbildade än infödda och nästan lika välrepresenterade på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning av EU:s statistikbyrå Eurostat.

Bland infödda i EU hade drygt 30 procent en universitetsutbildning eller motsvarande, vilket är ungefär lika som hos första generationens invandrare. Bland andra generationens invandrare låg däremot siffran på 38 procent.

Första generationen har svårare att hitta arbete än de infödda, med en skillnad på tio procentenheter, medan andra generationen har det lättare än de infödda.

Invandrare till Sverige mer välutbildade

I Sverige däremot har första generationens invandrare i högre grad universitetsutbildning än infödda, och den andra generationen något lägre.

Skillnaden i sysselsättningsgrad mellan infödda och första generationen är över 15 procentenheter, där infödda svenskar i högre utsträckning har arbete. I nästa generation är skillnaden bara två procentenheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.