EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: TT arkiv

EU: Juncker stänger dörren mot Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

EU har vind i seglen, sade EU- kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid sitt årliga tal om tillståndet i Unionen. Samtidigt uteslöt han ett Turkiskt medlemskap inom ”överskådlig tid”.

– I fjol hade jag ett enklare tal att hålla. Då kunde alla se att EU inte var i bra skick. Det var utskällt och blåslaget, konstaterade kommissionsordförande Jean-Claude Juncker när han inledde sitt timslånga tal inför EU-parlamentarikerna i Strasbourg.

– Vi hade bara två val: att antingen stå gemensamt eller gå åt skilda håll. Och jag argumenterade för enighet, fortsatte Juncker som uppenbarligen är nöjd över EU:s utveckling det senaste året och anser att den akuta krisen är över.

Ingen ”fästning”

Han betonade att Europa måste fortsätta ta emot asylsökande och att unionen inte får förvandlas till en ”fästning”. Han krävde även ett stopp för det ”skandalösa” behandlingen av migranter som pågår i lägren i Libyen. Samtidigt uteslöt Juncker att Turkiet skulle kunna bli EU-medlem under ”överskådlig tid”.

Överordnad Euro

Juncker talade även om behovet av en särskild finansminister för Euro-området men sade nej till en eurobudget och ett euro-parlament, något som bland annat Frankrikes president Macron föreslagit. Juncker sade också att EU behöver inrätta en gemensam myndighet för cybersäkerhet för att möta hotet om virusattacker från kriminella och främmande makter.

Utnyttja gynnsamma vinden

Trots Brexit och flyktingkris menade Juncker att unionen visat att den kan leverera, och att stora delar av Europa just nu har ökande tillväxt och sjunkande arbetslöshet.

– Nu skiner solen. Nu är det dags. När nästa storm bryter ut kommer det att vara för sent. Låt oss lätta ankar, sätta segel och utnyttja vinden i seglen, avslutar Juncker sitt tal i Strasbourg.

Fakta: Jean-Claude Juncker

  • Luxemburgaren Jean-Claude Juncker, född 1954, utsågs 2014 till EU-kommissionens nye ordförande. Juncker fördes fram av medlemsstaternas stats- och regeringschefer sedan hans partigrupp – kristdemokratiskt konservativa EPP – fått flest mandat i det senaste EU-valet.
  • Juncker var premiärminister i Luxemburg från 1995 till 2013 och har parallellt även suttit som landets finansminister 1989–2009 och som ordförande för eurogruppen 2005–2013. Han är utbildad jurist, men har i princip hela sitt vuxna liv arbetat politiskt efter att tidigt ha engagerat sig i kristdemokratiska CSV.
  • Juncker själv har flera gånger upprepat att han bara tänker sitta som kommissionsbas i en mandatperiod, fram till hösten 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.