Italiens premiärminister Giuseppe Conte och EU-kommissionens Jean-Claude Juncker. Foto: Emmanuel Duand/TT

EU kan sätta igång bestraffningsprocess mot Italien

Uppdaterad
Publicerad

Budgetbråket mellan EU och Italien fortsätter. På tisdagen slog eurozonens finansministrar fast att Italiens budgetutkast för 2019 inte kan godkännas. Kommer parterna inte överens inom en mycket snar framtid kan bestraffningsprocessen mot Italien sättas igång de kommande dagarna.

EU:s hot om höga böter för Italien, för vad som uppfattas som en orealistisk budget, står kvar. Den italienska regeringen har hittills vägrat backa från dyra reformer som sänkta skatter, sänkt pensionsålder och medborgarlön, men erbjudit sig att sänka det planerade budgetunderskottet något – från 2,4 procent till 2,2.

EU-kommissionen menar att det inte räcker och varnade i november att Italiens budget bryter mot kriterierna i stabilitets- och tillväxtpakten. På tisdagen meddelade eurozonens finansministrar att de håller med EU-kommissionen.

Italien har EU:s näst högsta statsskuld, mätt som andel av BNP, men den populistiska regeringen säger att man behöver låna och spendera mer pengar för att få igång ekonomin. EU å sin sida fruktar att en utökad italiensk statsskuld skulle kunna försätta eurozonen i kris.

”Måste fortsätta dialogen”

Om Italien inte ändrar sin budget kan EU inom de kommande dagarna sätta igång en process för hantering av överdrivet stora underskott inom unionen, en så kallad EDP-process, mot Italien.

En EDP-process kräver att landet lämnar in en plan för hur man ska korrigera budgetproblemen och sätter upp deadlines för detta. Länder inom eurozonen som inte reviderar sin budget kan tvingas betala böter för att ha gått ifrån unionens regler för en hållbar ekonomi.

– Jag tror att vi måste fortsätta dialogen om budgetreglerna med EU, dock utan att förråda italienarna, säger vice premiärminister och Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.