Arkivbild. Byggandet av naturgasledningen Nord Stream påbörjades i April, 2009. Foto: TT

Ryskt bolag planerar ytterligare en gasledning i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en gasledning planeras i Östersjön men EU:s kommissionär för klimat och energi uttryckte vid den senaste debatten i Europaparlamentet att han såg projektet som riskabelt.

Nord Stream 2 planerar sedan en tid tillbaka att ansöka om att få dra ytterligare en ledning genom Östersjön. Ledningen skulle gå parallellt med den nuvarande som ligger inom Sveriges ekonomiska zon i Östersjön och inte långt från Gotland.

Det rysk-tyska projektet har tidigare haft planer på att dra en Nord Stream 2 men drog tillbaka dem för två år sedan. Nu är läget ett annat.

Rysk gasledning i Östersjön

– Vi ser att det finns en marknad för mer naturgas i Europa och beslutet från Parismötet 2015 ändrar också förutsättningarna, säger Lars O Grönstedt som är Nord Streams representant i Sverige.

Att dra ytterligare en ledning genom Östersjön är omdiskuterat. Tidigare i våras skrev ledare för nio EU-länder (Tjeckien, Ungern, Polen, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland, Litauen och Kroatien) ett öppet brev till EU kommissionens ordförande, Jean-Calude Juncker där de avrådde från Nord Stream 2.

Hotar konkurrensen

Vid måndagkvällens debatt i Europaparlamentet uttryckte flera parlamentsledamöter en oro över att ytterligare en ledning skulle hota konkurrensen på energimarkanden i Europa. EU:s kommissionär för klimat och energi, Miguel Arias Canete, sade att en ny ledning skulle ”sannolikt förändra bilden av gasmarknaden”.

Han sade även EU:s principer måste följas av Nord Stream 2-projektet.

Nära Gotland

Skulle en ny ledning dras är tanken att hamnen i Slite på Gotland åter ska användas som bas för arbetet. Det finns också en oro för det nya säkerhetspoltiska läget i Europa och att Ryssland skulle kunna använda sin naturgas som politiskt påtryckningsmedel.

Men Nord Stream har för avsikt att skicka in ansökan i höst och om allt går som de planerar kan en ny ledning börja byggas 2018 och vara klar 2019. Lars O Grönstedt säger till Svt Nyheter att den diskussion som pågår inom Eu inte påverkar dess ambitioner att ansöka om nytt tillstånd i höst.

– Planerna inför kvartal tre och fyra ligger kvar, den här debatten kommer alltid att finnas och vi är medvetna om den, säger Lars O Grönstedt till SVT Nyheter.

Fakta: Detta är Nord Stream

Nord Stream är en naturgasledning genom Östersjön som leder rysk naturgas till Tyskland.

Gasledningen anläggs av konsortiet Nord Stream, vars ägare är ryska Gazprom 51%, tyska Wintershall Holding 15%, tyska E.ON Ruhrgas 15,5%, holländska Gasunie 9% och franska GDF Suez 9%.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet