Foto: SVT

EU: Könsstympning ska utrotas i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Attityderna till könsstympning bland afrikanska immigranter i Sverige och Europa måste ändras, det anser EU som nu finansierar ett projekt i Sverige och flera andra EU-länder. Målet är att utrota den farliga och kränkande sedvänjan.

EU-parlamentet uppskattar att 180 000 flickor i Europa är i riskzonen för könsstympning därför att deras föräldrar kommer från länder där könsstympning är vanligt.

Fana Habteab från Uppsala könsstympades redan som sexåring hemma i Etiopien. Men hon säger att hon hade tur – det blev ”bara” den mildaste formen – sunna – där klitoris skärs bort.

Kvinnlig könsstympning

– Min pappa ville inte att jag skulle bli könsstympad, så mamma såg till att det blev gjort en dag när pappa reste bort. Det är trycket från släktingar, från grannar som leder till att man gör det, säger Fana Habteab.

Fortsatt risk

Hon har nu jobbat emot könsstympning i Sverige i flera decennier genom RIKS, Riksföreningen mot kvinnlig könsstympning. För trots att sedvänjan är förbjuden här i Sverige så anser RIKS att det kulturella arvet är så starkt att barnen är fortsatt i riskzonen.

– Folk säger att de ska sluta med könsstympning för att inte straffas eller för att inte hamna i fängelse, för de vet att det är straffbart här i Sverige. Men de säger det inte för att skydda barnen.

Litet hål lämnas

Nyligen kom FN-organet UNICEF med en undersökning som visar hur utbredd könsstympning är i världen. Det förekommer som kulturell sedvänja i 29 länder, nästan alla i norra och mellersta Afrika. I åtta av länderna är andelen flickor och kvinnor som könsstympas mycket hög, där könsstympas nästan alla kvinnor enligt rapporten.

Till Sverige har det kommit invandrargrupper från länder där den grövsta formen, infibulation, är vanlig. Då skärs de yttre könsdelarna på flickan/kvinnan helt bort. Därefter sys de kvarvarande könsdelarna ihop och ett litet hål lämnas för urin och mensblod.

– Infibulation är ett mycket allvarligt ingrepp, säger Fana Habteab. Samlag är väldigt väldigt svårt för de här kvinnorna och att föda barn är väldigt svårt.

– De säger att om en kvinna inte är könsstympad så kan hon inte få barn, hon är oren, färklarar Fana Habteab. 

Osäkra siffror

Det finns bara osäkra siffror om problemets omfattning i Sverige och Europa. Men EU-parlamentet uppskattar att 180 000 flickor inom EU är i riskzonen därför att föräldrarna är från länder där könsstympning är vanligt. Därför startas nu EU-projektet Change i Sverige, Tyskland, Storbritannien och Holland. Målet är att utrota den livsfarliga och kränkande sedvänjan här hemma genom en attitydförändring. Och ett problem är just att det inte finns några tillförlitliga undersökningar som kartlagt problemet här hemma anser Fana Habteab.

 – Jag kan inte säga att det inte pågår eller pågår könsstympning i Sverige, därför att alla kan göra det i hemlighet.

Och att könsstympning kan förbli en väl bevarad familjehemlighet det vet Fana Habteab.

Vad sa din pappa när han fick veta att du var könsstympad?

– Han fick aldrig veta det, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnlig könsstympning

Mer i ämnet