EU kräver att Storbritannien tillåter att medborgare från EU-länder får komma och arbeta i Storbritannien. Foto: TT

EU kräver att Storbritannien tillåter fri rörlighet

Publicerad

De övriga 27 regeringscheferna inom EU kräver att Storbritannien tillåter att medborgare från EU-länder får komma och arbeta i Storbritannien. Det är ett villkor för att brittiska företag i framtiden ska få sälja varor och tjänster fritt på EU:s inre marknad.

Det första EU-mötet utan Storbritanniens premiärminister på plats avslutades på onsdagseftermiddagen. Det kallades för ett ”informellt möte” för att förbereda EU på att britterna kommer att begära utträde efter den brittiska folkomröstningen förra veckan.

I en kommentar till SVT Nyheter sade sig statsminister Stefan Löfven vara nöjd efter mötet.

– Det var ett bra möte med stor enighet.

Vill ha formell begäran om utträde

De övriga regeringscheferna vill att britterna snabbt lämnar in en formell begäran om att lämna, så att förhandlingar om framtiden kan komma igång.

Men regeringscheferna godtar nu att det tidigast blir i början av september som en nyutnämnd brittisk premiärminister kan ta formella steg.

I slututtalandet från övriga 27 regeringschefer betonas att om brittiska företag vill ha tillgång till EU:s inre marknad måste Storbritannien godta alla fyra friheter, det vill säga frihet för varor, tjänster, kapital och människor att röra sig över gränserna.

Löfven: ”Friheterna hänger ihop”

I Storbritannien har en omstridd fråga kretsat kring det faktum att många medborgare från östra Europa genom EU-medlemskapet kunnat söka sig till Storbritannien.

– De här friheterna hänger ihop och vill de ha ha fördelar med den inre marknaden, måste britterna godta att människor kan söka jobb över gränserna, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

EU-ländernas ledare ska nu inleda en period av reflektion och eftertanke hur EU ska förbättras heter det i slutsatserna från mötet.

– Vi ska inte ha fördragsändringar eller sådana komplicerade övningar, utan nu handlar det om att verkställa beslut vi redan enats om och visa att EU visar resultat inom flyktingpolitiken, men också inom ekonomin för att få ned ungdomsarbetslösheten, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet