EU-ledare vid dödens port

Publicerad

Med blodröd vallmo, tunga steg och sorgsna stråkar hedrades första världskrigets döda när EU:s ledare kom till Ypern.

– Den här ceremonin handlar inte om krigets slut, något slag eller en seger. Det handlar om hur det kunde starta, om den aningslösa marschen mot avgrunden, sade EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy när en ”fredsbänk” invigdes på torsdagskvällen i lilla västflamländska Ypern.

Här jämnades det mesta med marken i ”det stora kriget”. Tusentals och åter tusentals vandrade ut genom Menin-porten till skyttegravarna runtomkring, där drygt en halv miljon människor stupade under fyra års slakt 1914-18.

När EU-ledarna inledde sitt toppmöte just här var tillfället extra laddat för Storbritanniens premiärminister David Cameron, som kunde peka ut en av sina släktingar på namnplattorna vid porten. Kanadensiske kaptenen John Geddes var en av tiotusentals vars kvarlevor aldrig identifierats eller återfunnits.

I sitt tal talade Van Rompuy om ”cirkeln av europeiska nationer, engagerade i att leva tillsammans i lycka, fred och öppenhet”:

– Fyra generationer har gått, men minnet lever kvar. Det är därför vi, representanter för 28 länder, bekräftar det igen: Vi är fredens väktare. Det är upp till oss att med ord och gärningar . . . hålla förtroendet vid liv och bevara freden.

Huvudsakliga stridsplatserna på västfronten

  • Ypern – som heter Ieper på flamländska och Ypres på franska (och engelska) – ligger i västra Belgien, cirka fyra mil från Engelska kanalen. Staden hade sin storhetstid på medeltiden då den ett tag var det nuvarande Belgiens tredje största, framför allt tack vare en stor textilindustri.
  • Under första världskriget var Ypern-området en av de huvudsakliga stridsplatserna på västfronten. Ypern blev bland annat ökänt som den plats där stridsgas för första gången användes i krig, 1915.
  • I dag har Ypern drygt 30 000 invånare och är ett centrum för hågkomsten av krigets förödelse. Under 2014 uppmärksammas staden extra bland annat genom en middag för EU:s ledare, den 26 juni, samt som startplats för en etapp i Tour de France, den 9 juli.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.