Palestinska arbetare skördar lök på den judiska bosättningen Tomer på Västbanken Foto: AP/TT

EU-märkning upprör Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israel betecknar ett nytt EU-beslut som antisemitism. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman jämför det med beslutet att alla judar skulle bära en gul stjärna i nazismens Tyskland.

Det handlar om frukt, grönsaker och kosmetika som kommer från områden på Västbanken, Golanhöjderna och östra Jerusalem, som Israel ockuperar.

Nu har EU-kommissionen beslutat om en märkning. När den är införd kan alltså konsumenter i alla 28 EU-länder se om produkten kommer från det egentliga Israel eller från ockuperat område.

Förbjudet

För övriga produkter från de ockuperade områdena ska märkningen vara frivillig.

I de tre områdena finns på olika sätt judiska bosättningar som exporterar bland annat dessa produkter. Enligt internationell rätt är det förbjudet för en ockuperande makt att utnyttja ockuperat område för ekonomisk vinning.

Hittills har produkter från dessa bosättningar – som också enligt internationell rätt är olagliga – fått etiketten ”Made in Israel”.

Följd av tidigare beslut

Tre EU-länder har redan infört märkning – Belgien, Danmark och Storbritannien. EU anser sig därför tvingat att införa gemensam linje. Beslutet har skjutits upp gång på gång.

De nya riktlinjerna är en följd av ett beslut av EU:s utrikesministrar 2012.

Israel protesterar kraftigt och menar att detta kan störa relationerna mellan Israel och EU. Israel ser beslutet som diskriminering och menar att EU med detta följer en internationell bojkottrörelse mot Israel.

”Förklädd antisemitism”

Israel menar också att detta beslut tas i ett läge då Israel utsätts för en våg av terrorism. Israel menar dessutom att EU inte gör samma åtskillnad när det gäller andra ockuperade områden.

En annan israelisk minister, Yuval Steinitz sa tidigare i veckan:

– Vi kan inte uppfatta detta som något annat än förklädd antisemitism.

Det är mindre än en procent av handeln mellan EU och Israel som berörs. Handeln omfattar 17 miljarder euro export från EU och 13 miljarder euro import från Israel.

Sedan mer än ett årtionde har EU redan uteslutit import från ockuperat område från de handelsförmåner som israeliska produkter får i samband med export till EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.