EU-minister Ann Linde (S). Foto: SVT

EU-minister Ann Linde: Väldigt oroande att AFD har fått så många röster

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska AFD ser ut att gå starkast fram i det tyska valet och kommer som första högerpolitiska parti att ta plats i parlamentet sedan efterkrigstiden.

– Jag tycket att det är väldigt oroande att AFD har fått så många röster, säger EU-minister Ann Linde (S) i Agenda.

Enligt det preliminära valresultatet går socialdemokraterna (SPD) med Martin Schultz i spetsen med sina 20,7 procent tillbaka i årets val.

I dag styr CDU och socialdemokraterna tillsammans, men redan när de första prognoserna över valresultatet kom var SPD snabba med att säga att de går i opposition.

Agenda

– Jag tror helt enkelt att det är väldigt svårt att sitta i en sådan stor koalition. Det blir svårt att se skillnad på vad som är socialdemokratisk politik och vad som är kristdemokratisk politik. Socialdemokraterna har fått igenom flera av sina hjärtefrågor men för väljarna så blir det bara ett stort etablissemang, säger Ann Linde.

Tror Merkel kommer styra EU-politiken

Nu ska CDU:s partiledare Angela Merkel bilda regering. Hur koalitionen kommer ser ut är ännu inte klart, men mycket tyder på att det kommer att vara tillsammans med de gröna och liberalerna.

– Det återstå ju att se, men jag tror ju ändå att Merkel kommer ha kvar ett ganska hårt grepp om EU-politiken. De gröna och liberalerna har väldigt olika syn på EU.

Agenda om tyska valet

Se hela intervjun med Ann Linde (S) i Agenda på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet