EU-minister: De måste bestämma sig för vad de vill

Publicerad

Britterna måste förklara varför de vill ha en lång förlängning, om det blir så att parlamentet i nästa vecka säger nej till Theresa Mays avtal med EU för tredje gången.
– De europeiska ledarna undrar vad det är tiden ska användas till, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S).

Röstar det brittiska parlamentet för avtalet med EU nästa vecka blir en kortare förlängning av förhandlingstiden inte ett problem, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren. Däremot kommer problem uppstå om de för tredje gången säger nej till Theresa Mays avtal med EU.

– Då har vi inget positivt besked från britterna om vad de vill ha istället och jag tror att många av de europeiska ledarna undrar vad det är tiden ska användas till, säger Hans Dahlgren i torsdagens Aktuellt och fortsätter:

– De måste bestämma sig för vad de vill innan vi kan ta ställning till det.

”En frustration som känns så starkt”

På torsdagskvällen röstade det brittiska parlamentet för att låta regeringen be EU om mer tid för brexit. Det nya datumet för utträdet skulle kunna bli den 30 juni. Men då måste parlamentet också godkänna avtalet i nästa vecka, annars kan det bli en lång förlängning som löper ut efter 30 juni.

I nästa vecka träffas EU-medlemmarna för ett toppmöte. Hans Dahlgren tror inte det blir några förhandlingar då. Däremot kommer de brittiska ledarna troligen fråga britterna vad det är de vill ha.

– Vi har en frustration som känns så starkt. Nu har vi hållit på med det här i två och ett halvt år, ska vi fortsätta ytterligare ett antal år när vi har så många andra viktiga saker att jobba med? Det är så mycket annat vi ska göra än hålla på med det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer