EU-möte med fokus på Irak

Publicerad

EU:s utrikesministrar sätter sig ner för ett extrainsatt möte. Högst på agendan står frågan om i Irak.

Under ett ambassadörsmöte i tisdags enades länderna om att det finns ett behov i Irak av ökat och akut humanitärt stöd. Men trots enighet kring vikten av att agera är det inte lika självklart hur agerandet ska se ut. Frankrike, Italien och Storbritannien har argumenterat för att stöda de kurdiska styrkorna i Irak direkt med vapen, skriver AFP. Något EU verkar ha svårt att enas om, trots att vissa länder redan tagit steget själva, skriver Reuters.

Frankrike annonserade i onsdags att de ämnar att följa USA:s exempel och direkt förse styrkorna med vapen. En talesperson för Storbritanniens premiärminister sade i torsdags att de kommer att ”välvilligt överväga” en begäran från kurderna om att beväpna deras styrkor.

Terroriströrelsen IS

Sverige emot

Även Tyskland, som normalt är försiktigt, har gjort utfästelser om att tillhandahålla ”icke-dödlig” utrustning, såsom bepansrade fordon, hjälmar och skyddsvästar till Irak.

Enligt AFP uttryckte inget land reservationer mot förslaget att förse kurderna med vapen under tisdagens möte, men enligt Reuters som citerar diplomater ställde sig Sverige emot – på grund av att svensk lag förbjuder vapenexport till konfliktområden.

Välkomnar åtgärder

I utrikesdepartementets kommentarer till dagordningen för fredagens möte berörs inte frågan direkt, men enligt utrikesminister Carl Bildts presstalesperson välkomnar man de åtgärder såväl USA som Frankrike har vidtagit när det gäller att stärka Iraks säkerhet, inklusive militärt stöd. Men betonar att frågan om vapenleveranser blir en nationell fråga då EU som organisation saknar vapen. Sveriges fokus ligger i stället på det politiska och humanitära stödet.

Även utvecklingen i Ukraina, Gaza och Libyen kommer att diskuteras på mötet, samt ebolaepidemin i Västafrika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet