EU och Ryssland i klinch om Ukraina

Publicerad

Dubbla budskap från Kiev. Konstigheter och desinformation från Moskva. EU tycks ha klara problem med kommunikationen österut.

När Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov klev ut från en lunchträff med sina EU-kollegor i Bryssel på måndagen lät det visserligen som om parterna hade kommit fram till någonting i diskussionerna om utvecklingen i Ukraina.

– Vi har kommit överens om att alla borde respektera länders suveränitet, inklusive Ukrainas, och tillåta folk att fritt välja hur de vill utveckla sina länder, sade Lavrov i en kort kommentar till den församlade pressen.

Till ryska journalister fyllde han dock lite senare i med att ”många” EU-länder på mötet hållit med om att trepartssamtal med EU, Ryssland och Ukraina är en bra idé.

”Så var det inte”

Fast var det verkligen så?

– Det är möjligt att han har deltagit i något annat möte än jag har. Så var det inte, sade nämligen utrikesminister Carl Bildt (M) på en svensk pressträff, där han inte gav Lavrov särskilt höga betyg för insatsen under lunchmötet.

– Han hade väl inte en av sina lättare stunder på den där lunchen, får man säga. Han fick mycket tydliga budskap angående vår syn på den direkta inblandning i Ukraina som det har handlat om, sade Bildt.

– Vi måste respektera Ukrainas rätt att välja sin egen väg. Men det är ju det Ryssland inte har gjort.

Redo för avtal

Redan inför mötet påtalade Bildt behovet av att ta upp vad han kallar rysk desinformation om vad avtalet egentligen innebär. Samtidigt betonade han att EU är redo att skriva under avtalet med Ukraina – redan den här veckan, om så önskas – trots ”dubbla budskap” om intresset från Ukrainas president Viktor Janukovytj.

Enligt Bildt gäller inte längre det tidigare kravet på ett släppande av förra premiärministern Julia Tymosjenko.

– Den förändringen inträffade i Vilnius, när vi träffade företrädarna för den ukrainska oppositionen och fick ett direkt budskap från Julia Tymosjenko där hon sade: ”underteckna trots att villkoret inte är uppfyllt”. Då kunde vi inte ligga kvar i en situation där vi höll upp hela frågan på grund av henne, sade Bildt.

– Det var hennes vädjan till oss. Frågan är förvisso inte avgjord, men genom vad hon sade, och vad de sade till oss så tydligt, så bortföll det som det omedelbara villkoret.

EU och Ukraina

  • EU har i flera år förhandlat med Ukraina om ett djupgående associations- och frihandelsavtal, som enligt planerna skulle ha undertecknats i samband med ett toppmöte i Vilnius i slutet av november.
  • En vecka före mötet meddelade emellertid Ukrainas regering att man ville pausa förhandlingarna och i stället fortsätta dem i form av trepartssamtal med deltagande även från Ryssland.
  • Beslutet kom sedan parlamentet inte kunnat enas om detaljerna för att uppfylla EU:s krav på att låta den fängslade förra premiärministern Julia Tymosjenko få vård utomlands.
  • Den ukrainska ledningens nej har följts av stora demonstrationer i Kiev och ett allt mer infekterat ordkrig mellan Ryssland och EU. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.