EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger att USA:s president inte verkar ha förstått att USA inte kan dra sig ur klimatavtalet direkt utan att det kan ta flera år. Foto: AP/TT

EU-ordföranden: Trump förstår inte Parisavtalets villkor

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, sade i ett tal i Berlin på onsdagen att USA:s president Trump inte ”fullständigt förstår” villkoren i Parisavtalet om klimatet. Det rapporterar AP.

Juncker framhåller också att det tar flera år att dra sig ur ett internationellt avtal, det är inget som kan göras i en handvändning.

– Inte allt som står i internationella avtal är ”fake news, tillade Juncker.

På mötet i Berlin med en tysk arbetsgivarorganisation sade EU-ordföranden att när han och G7-ledarna träffade president Trump på Sicilien förra veckan hade de försökt förklara för honom ”med tydliga och enkla meningar” att ”amerikanerna inte bara kan lämna avtalet”, men att ”det verkar som att det försöket misslyckades”, skriver nyhetsbyrån AP.

– Om den amerikanske presidenten lämnar Parisavtalet – och det kommer han att göra inom de närmaste timmarna eller dagarna – är det Europas plikt att tala om för honom hur det fungerar, sade Juncker.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade efter mötet med Trump att diskussionerna om klimatavtalet varit ”väldigt otillfredsställande”.

FN-chefen: Budskapet är enkelt

FN:s generalsekreterare António Guterres höll ett tal på New York University i går där han starkt betonade vikten av att världens länder fortsätter sin kamp mot klimatförändringen och att de efterlever Parisavtalet, rapporterar AP.

– Budskapet är enkelt, hållbarhetståget har lämnat stationen. Gå ombord eller stå kvar på perrongen, sade han enligt Sveriges Radio.

Han framhöll att 80 procent av världens energi fortfarande kommer från fossila bränslen – olja, gas och kol. Samtidigt sade han att solenergi ökat med 50 procent förra året och att Kina och USA där har ledande positioner.

På slutet av anförandet sade Guterres att det är viktigt att USA stannar kvar i Parisavtalet men att andra länder måste fortsätta arbetet om USA skulle dra sig ur.

LÄS MER: Trumpväljare gläds inför klimatbesked

Sveriges FN-ambassadör varnar

Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör, vid ett möte i FN:s säkerhetsråd (arkivfoto 7 april 2017) Foto: AP/TT

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog varnar för att om USA skulle lämna avtalet skulle det vara till skada för USA:s ambitioner i andra multilaterala förhandlingar och för USA:s arbete i FN. Det skulle ”gå stick i stäv med vädjanden från mycket vänligt inställda europeiska länder”, säger Skoog enligt AP.

Även andra nordiska länder är kritiska till att Trump förväntas besluta att lämna klimatavtalet. Den finske statsministern Juha Sipilä säger, enligt AP, att klimatförändringarna ”inte kan stoppas genom att man blundar” och kallar ett amerikanskt tillbakadragande för ”ett stort bakslag”.

– Om det är sant, är det en riktigt, riktigt dålig signal från USA, säger Danmarks klimatminister Lars Christian Lilleholt, enligt AP.

Indien och Kina fortsätter stödja Parisavtalet

Indiens premiärminister Narendra Modi och Spaniens Mariano Rajoy säger i ett gemensamt uttalande att de förbinder sig att arbeta mot klimatförändringen och att de fortsatt stödjer implementeringen av klimatavtalet.

Kina kommer också att fortsätta arbeta tillsammans med EU för att upprätthålla Parisavtalet, även om USA drar sig ur, rapporterar AP. Den kinesiske utrikesministern Hua Chunying säger i dag att klimatförändringen är en ”global utmaning” som inget land kan ignorera.

I morgon fredag ska Kinas premiärminister Li Keqiang diskutera Parisavtalet med EU-ledare i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.