Arkivbild. Undertecknarna – som har nästan 80 procent av parlamentets ledamöter bakom sig – kallar det förhandlingsförslag om framtida rättigheter som Storbritannien nyligen lade fram för en ”kalldusch” som skapar ett ”andra klassens medborgarskap”. Foto: Jessica Gow/TT

EU-parlamentet varnar för brexit-veto

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet sitter inte med i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU – men vill gärna vara med och påverka ändå.

Vi säger nej om ni gör EU-medborgarna till andra klassens medborgare, hälsar parlamentets gruppledare till London.

EU-parlamentet kommer att säga nej till en uppgörelse om Storbritanniens utträde ur EU om inte britterna erbjuder bättre villkor för de EU-medborgare som vill bo kvar i landet.

”Om det här implementeras kastas en mörk skugga av oklarhet och osäkerhet över miljontals européers liv”, skriver några av de tyngsta gruppledarna i EU-parlamentet i ett debattinlägg som publicerats i bland annat brittiska tidningen The Guardian och svenska Dagens Nyheter.

LÄS MER: Allt du behöver veta om brexit (och lite till)

”Texten når inte ens upp till sin egen ambition att ”sätta medborgarna först”, eftersom den leder till stor osäkerhet och oklarhet för miljontals européer”, skriver styrgruppen om Storbritanniens förslag om medborgarnas rättigheter.

”Kalldusch”

Undertecknarna – som har nästan 80 procent av parlamentets ledamöter bakom sig – kallar det förhandlingsförslag om framtida rättigheter som Storbritannien nyligen lade fram för en ”kalldusch” som skapar ett ”andra klassens medborgarskap”.

Styrgruppen menar att förslaget till och med går emot lämna-sidans manifest, ”som lovade att EU-medborgare inte skulle behandlas mindre fördelaktigt än i dag”.

Parlamentsföreträdarnas tolkning är att det brittiska förslaget bland annat innebär att EU-medborgare inte kommer att få rösta i brittiska lokalval, att krav om en minimiinkomst kommer att läggas på framtida familjemedlemmar och att byråkratin för att få stanna väntas bli omfattande.

EU-minister Ann Linde (S) håller delvis med om EU-parlamentets oro, även om hon anser att vissa av parlamentets tolkningar är ”ganska hårda”.

– Det verkar som EP tolkar det som att även de EU-medborgare som bor där nu skulle få status som tredjelandsmedborgare – och så tolkar inte vi det brittiska förslaget, säger Linde till TT.

Fler inspel väntar

Förhandlingsrunda nummer två om brexit inleds nästa vecka. Ann Linde räknar med att diskussionerna kommer att omgärdas av allehanda utspel och inlägg från olika håll – inte minst från de grupper och instanser som inte direkt sitter med vid förhandlingsbordet.

– Nästa område gäller ju hur mycket Storbritannien kommer att betala. Och jag kan ju gissa att det kommer att komma oerhört stora påtryckningar från intressegrupper i Storbritannien och för den delen också i EU. Det är nog så här det kommer att se ut under resten av förhandlingsperioden, gissar EU-ministern.

– Sedan är det ju en förhandling. Det är ju inte så att EU kommer att få 100 procent eller britterna få 100 procent, säger Ann Linde till TT.

TV: Få brexitkoll på 60 sekunder

Får inte rösta i lokalval

Bland annat poängteras att det brittiska förslaget innebär att EU-medborgare inte kommer att få rösta i brittiska lokalval, att krav om en minimiinkomst kommer att läggas på framtida familjemedlemmar och att byråkratin för att få stanna väntas bli omfattande.

”EU-parlamentet förbehåller sig rätten att förkasta alla tänkbara överenskommelser som behandlar EU-medborgare, oavsett från vilket land de kommer, sämre än i dag”, skriver gruppledarna Guy Verhofstadt, Manfred Weber, Gianni Pittella, Gabi Zimmer, Ska Keller och Phillippe Lamberts i inlägget.

Tyst från kommissionen

Sextetten företräder allt från kristdemokratiskt konservativa EPP och liberala Alde till socialdemokratiska S&D, De Gröna och vänstergruppen Gue/NGL. Dessutom ingår de i parlamentets styrgrupp för brexitförhandlingarna, vars övriga medlemmar också undertecknat debattinlägget.

SVT Nyheter har sökt EU-kommissionen – som sköter förhandlingarna för EU:s räkning. Kommissionen vill inte kommentera måndagens inlägg, men hänvisar till offentliga dokument där de redovisar sin position när det gäller rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien.

Nästa förhandlingsrunda om Storbritanniens utträde inleds om en vecka, den 17 juli.

LÄS MER: Britterna lämnar EU – för att bli globala

Förhandlingarna om brexit

En första formell förhandling om Storbritanniens kommande utträde ur EU hölls i Bryssel den 19 juni. Då enades man bland annat om en tidsplan för kommande förhandlingsrundor och i vilken ordning diskussionerna ska föras.

Tre inledande arbetsgrupper har skapats: om medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen och ”övriga separationsfrågor”. En dialog om Irland/Nordirland har samtidigt dragits igång av koordinatorerna.

Storbritannien lade den 26 juni fram sina förslag om framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien. ”Väldigt rättvist”, är vad premiärminister Theresa May anser om att ge en särskilt sorts uppehållstillstånd till personer som bott minst fem år i landet. ”Uppfyller inte våra förväntningar och riskerar att försämra situationen”, kontrade dock EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.