Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunnar Hökmark (M) och Fredrick Federley (C) på plats i Strasbourg. Foto: TT

EU-parlamentarikern: ”Vi får se var vi får sova i natt”

Publicerad

EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Gunnar Hökmark (M) befann sig ute i centrala Strasbourg när skottlossningen började.

– Några minuter efter att jag fotograferat ljusen på julgranen blir jag undanskuffad av en kvinnlig polis. ”Nu jäklar röjer ni undan här för nu kommer det fordon” så jag tänkte vad är det för tok för det är ju gågator här, sedan kom civila polisbilar med blåljus, säger Fredrick Federley.

När SVT pratar med Federley står han och tittar på katedralen och det är runt 100 meter dit, sedan är det ytterligare omkring hundra meter bortom katedralen som skottlossningen varit.

– Mitt hotell ligger precis bredvid katedralen. Vi får se var vi får sova i natt helt enkelt, säkerheten går först och vi kommer att hantera det efter bästa förmåga.

”Stanna inne”

Gunnar Hökmark (M) är på plats i Strasbourg, bara ett stenkast från där det hände, och berättar om massiv polisnärvaro i området runt händelsernas centrum. 

- De franska medierna är väldigt tystlåtna ännu, jag fick höra mer från de svenska, säger han till SVT Nyheter.

– Hela den inre stadscirkeln är avstängd, och polisen uppmuntrar oss att stanna inne.

Trots att Gunnar Hökmark befann sig så nära skottlossningen, berättar han för SVT att han känner sig säker under omständigheterna.

- Jag känner att jag fick på en säker plats, med alla fönsterluckor och dörrar är stängda. Förhoppningen är att allt ska kunna lösas upp så snart som möjligt.

Gömmer sig på mörk restaurang

EU-parlamentarikern Anders Sellström (KD) fick gömma sig inne på en restaurang som mörklades efter skjutningen.

– Tungt beväpnad polis och militär i centrala stan. Jag befinner mig på en restaurang mitt i eländet, säger Anders Sellström till SVT Nyheter Västerbotten, och fortsätter.

– Vi fick veta att det varit skottlossning och att vi var tvungna att hålla oss inne. Det är väldigt tryckt stämning här, men jag känner mig lugn. Just nu är vi i säkert förvar.

Sellström sitter i EU-parlamentet i Strasbourg och det är därför han är i staden.

– Vi hade lämnat för att gå ut och äta men nu har man har gjort en ”lockdown” av parlamentet också. Ingen får gå in eller ut, säger Anders Sellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer