EU-parlamentet vill stoppa Turkietförhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentariker vill tillfälligt stoppa förhandlingarna om ett turkiskt medlemskap med anledning av president Erdogans hårda tillslag mot oppositionella, människorättsaktivister och andra grupper efter kuppförsöket den 2 juli.

Parlamentet röstade på fredagen med siffrorna 479 mot 37 för en icke-bindande motion som uppmanar till att omedelbart frysa förhandlingarna med Turkiet.  De segdragna förhandlingarna har pågått i elva år.

Turkiets premiärminister Binali Yildirim avfärdade i en intervju med turkiska TRT Haber förslaget som verkningslöst, och hotade med att skadan för Europa skulle vara många gånger större då migranter skulle börja flöda in över gränserna, rapporterar Reuters.

Över 125.000 människor, bland dem militärer, domare och journalister, har gripits eller sparkats från sina jobb efter försöket till militärkupp i Turkiet den 2 juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.