Bild från en demonstration 2018 som hölls för att stötta ordförande för Polens högsta domstol, Malgorzata Gersdorf, som vägrar gå i pension. Foto: Czarek Sokolowski / TT

EU: Polens domstolsreformer är olagliga

Publicerad

EU-domstolen kallar Polens domstolsreformer vad gäller sänkt pensionsålder olagliga och menar att de ”strider mot principerna om domares oavsättlighet och domstolsväsendets oavhängighet”.

Lagen innebär att pensionsåldern för domare vid Högsta domstolen sänks till 65 år. Enligt den skulle domare vid Högsta domstolen som fyllt 65 år före dagen då lagen trädde i kraft, eller senast den 3 juli 2018, pensioneras den 4 juli 2018.

Kan inte pröva besluten

Undantag kan endast göras om domaren som önskar att jobba kvar skickar in en förklaring att han eller hon inte vill gå i pension, tillsammans med ett hälsointyg, till Polens president. Presidentens beslut kan dock inte prövas i domstol och han är inte bunden av några kriterier.

Nu kommer kritik från EU-domstolen som menar att Polen har ett ansvar att förhålla sig till att dela värdegrunderna i EU-fördraget. Särskilt rättsstatsprincipen lyfts fram.

Skyldigheter att förhålla sig till

Även om EU-domstolen själva påpekar att varje medlemsstat självt ska kunna organisera sitt domstolsväsende, påminner unionen om att länderna ändå iaktta skyldigheter som de har enligt unionsrätten.

”EU-domstolen konstaterar således att det inte finns någon legitim målsättning som motiverar att den sänkta pensionsåldern för domare vid Högsta domstolen tillämpas på domare i tjänst vid nämnda domstol.

En sådan åtgärd strider således mot principen om domares oavsättlighet som utgör en del av principen om domares oavhängighet.”, står det i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.