Människor med ansiktsskydd köar till mataffären i Milan. Foto: ANDREA CANALI/TT

EU-prognos: Fler länder kan drabbas som Italien

Uppdaterad
Publicerad

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC uppger i ett pressutskick att det är troligt att fler EU-länder kommer att se en situation liknande den i Kina och Italien inom de närmaste dagarna eller veckorna.

Till grund för sin bedömning anger ECDC bland annat den hastighet som viruset sprids med, och människors avsaknad av immunitet.

”Alla i befolkningarna antas vara mottagliga”, skriver myndigheten.

ECDC anser att distansering i sociala sammanhang bör införas i ett tidigt skede. Bland annat efterlyses ”omedelbar isolering av personer med symptom som misstänks eller har bekräftats vara smittade med covid-19.

Rekommenderar skolstängning

Myndigheten rekommenderar också att allmänna evenemang stoppas, och att arbetsplatser tar åtgärder såsom att ställa in möten, använda videosamtal och undvika icke-nödvändiga resor.

Därtill förespråkas ”åtgärder i, och stängning av, skolor” bland annat på grund av osäkerheten i forskningen kring hur viruset sprids av barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet