Irritationen hos EU växer till regelrätt ilska efter Astra Zenecas besked om leveransstrulet. Hälsokommissionär Stella Kyriakides anklagar bolaget för kontraktsbrott, men Astra Zeneca menar att EU dröjde med att skriva avtal. Foto: OLI SCARFF/AFP samt Virginia Mayo/AP

Analys: EU:s medborgare förlorare i ”vaccinkriget”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Varför får vi inte vaccinet? Ett alltmer otåligt rop stiger från EU:s medlemsländer där medborgare trängtar efter att få återgå till ett normalt liv, såsom det en gång såg ut innan covid-19. 

Det senaste bakslaget i denna strävan gäller det som internationella medier beskrivit som ett vaccinkrig med en brittisk-svensk tillverkare i en mindre smickrande huvudroll. Eller är det EU som bör sättas i skamvrån? 

Christian Catomeris

Utrikesreporter

Det såg så bra ut. Kontrakt i augusti mellan EU och Oxford Astra Zeneca för leverans av 400 miljoner doser till Europa i början av 2021. Det vill säga om vaccinet visade sig fungera.

På fredag väntas EU godkänna Astra Zenecas vaccin, ett företag som man lovat motsvarande 3,4 miljarder kronor i stöd för att säkra produktionskapaciteten och trygga leveranserna till EU:s samtliga 27 medlemsländer.

Coronapandemin

Irritationen växer till ilska

Men för någon dag sedan, bara ett par veckor innan leveransdatum, får EU veta att Astra Zeneca inte kommer kunna leverera som planerat. De leveranser som företaget nu talar om motsvarar bara en fjärdedel av de utlovade doserna.

Tillverkaren skyller på produktionsproblem hos en av sina leverantörer, i Belgien.

Samtidigt blir det tydligt att Astra Zeneca fortsätter att leverera två miljoner doser per vecka till Storbritannien där den största produktionsanläggningen är belägen. 

Irritationen hos EU växer till regelrätt ilska. Hälsokommissionär Stella Kyriakides anklagar Astra Zeneca för kontraktsbrott och för att agera klandervärt ur samhällelig och moralisk synpunkt.

Juridiskt kryphål

Astra Zeneca menar att EU dröjde med att skriva avtal och att Storbritannien skrev på tre månader innan EU.

Och så pekar man på det som liknar ett juridiskt kryphål, att man bara lovat att göra ”så gott man kan” för att genomföra beställningen på 100 miljoner doser till EU under årets tre första månader.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att han inte vill lägga sig i striden men gör inte heller något för att hjälpa EU.

I det globala och ojämlika slaget om vaccindoserna, ser EU just nu ut som en förlorare. I EU har hittills endast 2 procent av invånarna blivit vaccinerade mot drygt 10 procent i Storbritannien.

Med tanke på att det behövs 70 procent vaccinerade för att komma till rätta med spridningen av viruset enligt hälsoexperter frestas tålamodet nu hos EU:s medborgare.

Och EU-kommissionen som velat visa musklerna ser ut att ha gått på en nit.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet