EU-sändebud: Ukrainaavtal osannolikt

Publicerad
EU har i praktiken avbrutit förberedelserna för ett associationsavtal med Ukraina, säger unionens avgående sändebud i Kiev, José Mañuel Pinto Teixeira.

Många EU-medlemmar anser att landets regering gjort sig skyldig till valfusk och inställda reformer, att regimen politiserar rättegångar och ställer upp hinder för oppositionen i val, säger Pinto Teixeira i en intervju med ryska nyhetsbyrån Interfax.

Regeringen i Kiev hoppas på en associering men det finns tillräckligt många motståndare för att hindra detta, förklarar Teixeira: Det slutliga avgörande har Europeiska rådet och det är inte troligt att rådet godkänner undertecknandet av en uppgörelse.

Teixeira säger att han lämnar Ukraina med besvikelse. Han trodde vid sin ankomst dit för fyra år sedan att landet arbetade intensivt på en integrering i EU. Han var angelägen om att lämna sitt bidrag till detta arbete. I stället står integrationsprocessen stilla, säger han.

EU uttalade ”djup besvikelse” när Ukrainas högsta domstol i onsdags avvisade förra premiärministern Julia Tymosjenkos överklagande av sin sjuåriga fängelsedom för maktmissbruk.

EU anser att domen är politisk och tillkommen för att undanröja en av de svåraste motståndarna till landets president, Viktor Janukovytj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer