Kalvar lastas av från en transport i Hamburg i Tyskland. Foto: Heribert Proepper/AP/TT

EU-parlamentet vill skärpa reglerna för djurtransporter

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet har klubbat igenom en resolution med krav på skärpta regler för djurtransporter. Transporttiderna ska minska och straffen ska bli hårdare för de som bryter mot djurskyddslagen.

– Vårt stora problem är att medlemsstaterna inte tar frågorna på allvar, säger EU-parlamentariker Fredrick Federley.

Enligt en ny rapport från EU-parlamentets jordbruksutskott finns det luckor i lagstiftningen och stora brister när det övervakning av reglerna för djurtransporter. Kontrollen är dålig i vissa medlemsländer, liksom samarbetet mellan länderna, vilket SVT Nyheter rapporterade på torsdagen.

På torsdagen röstade parlamentet igenom en resolution med skärpta regler för djurtransporter.

DJURTRANSPORTER I EUROPA

Minska transporttiderna

Enligt EU-parlamentariker Fredrick Federley (C), som är en av initiativtagarna till resolutionen, vill parlamentet skärpa straffen för de som bryter mot djurskyddslagen. Straffen ska spegla omfattningen av lagbrottet, antal gånger man brutit mot lagen och hur stort lidande för djuren man orsakat.

Parlamentet vill även minska den totala tiden som levande djur får transporteras. På lång sikt bör EU ta fram en strategi för att transportera kött och embryo till förmån för levande djur.

Medlemsländer bör också förbjuda resor till tredje land, om det inte går att säkra att transporterna lever upp till den lagstadgade djurvälfärden inom EU.

Kunskapen om transportförhållandena ska öka genom att göra delar av informationen från veterinärernas system offentliga.

Samtidigt ska parlamentet inleda en formell granskning mot EU-kommissionen, som man menar brister i att se till att medlemsländerna följer lagen. De som inte följer lagstiftningen ska åtalas och prövas i domstol.

”Tar inte på allvar”

Fredrick Federley (C) är glad över att resolutionen röstats igenom.

– Det är skönt. Europaparlamentet har alltid slagits för bättre villkor för Europas djur. Vårt stora problem är att medlemsstaterna inte tar frågorna på allvar och under mandatperioden har EU-kommissionen heller inte gjort det, säger han.

Resolutionen visar EU-parlamentets ställning i frågan, men initiativet att efterleva kraven ligger på EU-kommissionen, menar han.

– Det är kommissionen som måste komma med lagförslag. Vi kommer att ställa väldigt höga krav på kommissionen i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DJURTRANSPORTER I EUROPA

Mer i ämnet