”Nu är det dags för EU-kommissionen att ta beslut, det skulle vara bra för Sverige och bra för att visa att besluten om omfördelning av flyktingar fungerar”, säger Stefan Löfven efter EU-toppmötet i Bryssel i natt. Foto: TT

EU-stöd för att Sverige kan få skicka flyktingar vidare

Uppdaterad
Publicerad

Vid EU-toppmötet i Bryssel blev det i natt klart att Sverige får stöd för att diskutera vidare om att skicka asylsökande vidare till andra EU-länder. Beslutet ses som en framgång av den svenska regeringen även om mycket återstår.

I slutsatserna från de 28 regeringschefernas toppmöte står det nu att EU ska ”överväga” att inkludera andra medlemsländer som begärt det att ingå i EU:s omfördelning av asylsökande.

– Det är en framgång, men jag ropar inte hej än, nu krävs att också EU-kommissionen lägger fram förslag, sa statsminister Stefan Löfven (S) när mötet avslutades i natt. 

#flykt

Sverige tar emot flest

Den svenska regeringen har hänvisat till att Sverige har tagit emot flest asylsökande per invånare inom EU, och begärt att asylsökande som idag finns i Sverige ska omlokaliseras till andra EU-länder på samma sätt som asylsökande i Grekland och Italien ska skickas till andra EU-länder.

Flera steg återstår

Men innan en omfördelning för svensk del kan bli verklighet måste EU-kommissionen tillstyrka och sen ska EU:s justitie- och migrationsministrar ta det slutliga beslutet.

– Nu är det dags för EU-kommissionen att ta beslut, det skulle vara bra för Sverige och bra för att visa att besluten om omfördelning av flyktingar fungerar, sa Stefan Löfven. 

Gränspolis utreds

När det gäller EU-kommissionens förslag att bygga upp en ny gräns- och kustbevakningsstyrka för EU:s yttre gränser så ska det förslaget ”snabbt utredas vidare”. EU-ländernas ledare hänskjuter alltså förslaget till fortsatta diskussioner nästa år.

Brittiska frågetecken

Storbritanniens premiärminister David Cameron gjorde en genomgång av sina krav på förändringar av EU inför folkomröstningen om britterna ska stanna kvar eller lämna EU.

– Vi är på väg mot en överenskommelse och har gjort framsteg, men det blir tufft, sa David Cameron efter mötet.

Diskussionerna med Storbritannien fortsätter nu fram till nästa EU-toppmöte i februari 2016.

Fakta: EU:s omfördelningssystem

Av de 160.000 asylsökande som EU-länderna under hösten har beslutat att omfördela från främst Grekland och Italien har hittills endast 208 personer verkligen fördelats.

Land;från Italien;från Grekland;Totalt;

Finland;63;24;87;

Sverige;39;-;39;

Luxemburg;-;30;30;

Tyskland;11;10;21;

Frankrike;19;-;19;

Spanien;12;-;12;

EU-kommissionen har dessutom föreslagit att Sverige ska undantas från systemet i minst ett år, med anledning av det hårda asyltrycket.

/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet