Donald Tusk Foto: TT

EU-toppens budskap till flyktingarna: Kom inte hit

Uppdaterad
Publicerad

EU-basen Donald Tusk riktar en tydlig vädjan till hugade ekonomiska migranter: – Kom inte hit, är budskapet från Tusk.

Efter att ha träffat Greklands premiärminister Alexis Tsipras, sa EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk:

– Oavsett var ni kommer ifrån: Kom inte till Europa. Tro inte på smugglarna. Riskera inte era liv och era pengar. Det är för ingenting.

#flykt

Reser i flyktingrutten

Tusk besöker i dag Aten och Ankara under sin fortsatta resa längs flyktingkrisens Balkan-rutt, fast i motsatt riktning. Efter mötet med Tsipras lovar Tusk fortsatt hjälp och stöd till Grekland.

– Att utesluta Grekland från Schengen-samarbetet är varken ett mål eller ett medel. Grekland är en del av Schengen, eurozonen och EU och kommer att fortsätta vara det, säger Tusk – samtidigt som han varnar för att det snart kommer att bli omöjligt att utan klara tillstånd röra sig över gränserna.

”Schengen kommer gälla”

– Varken Grekland eller något annat europeiskt land kommer att vara genomgångsländer. Schengen-reglerna kommer att gälla igen, säger Tusk, enligt AFP.

Senare i dag träffar Tusk även Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu för att pejla läget inför nästa veckas viktiga EU-toppmöte i Bryssel.

Grekland kritiseras

Resan har hittills tagit rådsordföranden till Österrike, Slovenien, Kroatien och Makedonien – länder som den senaste tiden kraftigt begränsat möjligheterna för flyktingar och migranter att ta sig igenom.

– Vi måste få ett stopp på Greklands policy att låta dem fortsätta norrut. De som lyckas ta sig till Grekland borde inte tillåtas fortsätta sin resa, säger Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz i en intervju med tyska Süddeutsche Zeitung i dag, rapporterar AFP.

Lägren växer

Under tiden växer flyktinglägren i norra Grekland.

– Smörgås, smörgås, soppa, apelsin, räknar irakiern Kadr Yussef upp när han berättar för nyhetsbyrån AFP om sina fyra senaste måltider.

25-åringen har de senaste dagarna suttit fast i Idomeni vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. För att få sin smörgås får han köa i två timmar. Hans halvårsgamla dotter lever på mjölk som delats ut av hjälparbetare.

– Mellan i fredags och i söndags växte lägret från 4.000 till 8.000 människor. Nu finns här över 9.000. Varje dag vaknar vi och undrar hur vi ska klara av det, berättar Jean Nicolas Dangelser från Läkare utan gränser (MSF).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet