Francois Hollande, Matteo Renzi och Angela Merkel på presskonferensen. Foto: TT

EU-trojka tror på unionens framtid

Uppdaterad
Publicerad

EU är inte slut. Det sade Italiens premiärminister Matteo Renzi vid möte med Tysklands och Frankrikes ledare på ön Ventotene utanför den italienska kusten.

De tre ledarna Matteo Renzi, François Hollande och Angela Merkel höll en gemensam presskonferens på måndagen i samband med ett möte om EU:s framtid.

– Många trodde att EU var slut efter brexit, men så är det inte. Nu ska vi skriva en bättre sida i Europas historia, sade Renzi.

Även Hollande ville så positiva frön.

– Vi måste undanröja alla tvivel om EU:s framtid, sade han utan att gå närmare in på konkreta förslag.

Tror på ideal

Den tyska förbundskanslern Merkel sade att hon fortfarande tror på de ideal som EU står för. De tre var också eniga om att EU:s länder måste samarbeta mer i säkerhets- och underrättelsefrågor, när de framträdde ombord på hangarfartyget Giuseppe Garibaldi utanför ön inför en gemensam arbetsmiddag på skeppet.

Timmar inför mötet hade Renzi sagt att han vill se färre byråkratiska regler och fler satsningar på bland annat försvar och utbildning.

– Vi behöver investera i en gemensam försvarspolitik, i digital innovation, i skolor och kultur.

Skam i Syrien

Samtalen berör även Europas ekonomiska utsikter, terroristattacker, flykting- och migrantsituationen, Syrienkonflikten och relationerna med Ryssland och Turkiet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi vet att det finns konflikter som inte är lösta. Jag tänker på det som händer i Syrien och krisen i Aleppo, denna humanitära katastrof som en dag kommer att bringa skam över det internationella samfundet om vi inte gör något, sade Hollande på presskonferensen.

Men framför allt väntas trion fokusera på frågan om hur den växande skepsisen mot EU kan motverkas.

Mötet äger rum tre veckor före det informella EU-mötet mellan 27 stater – samtliga medlemsländer utom Storbritannien – i Slovakiens huvudstad Bratislava. Det är andra gången som Renzi, Hollande och Merkel möts efter lämna-sidans seger i den brittiska EU-omröstningen den 23 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.