Foto: TT

EU: Vi har rätt att ”glömmas” på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett beslut i dag från EU-domstolen kan Google i vissa fall tvingas ta bort sökresultat på privatpersoner. Domstolen beslutade att personer ska ha rätt att ”glömmas” – att irrelevant eller felaktig information som har publicerats på nätet ska raderas

EU-domstolen beslöt i dag att Google måste ändra en del av deras sökresultat på begäran av privatpersoner. Detta bland annat när Google visar länkar till gammal och irrelevant information.

Det var i en vägledande dom baserad på ett spanskt fall som EU-domstolen fastslog att Google och andra sökmotorer har kontroll över personers privata information. Detta genom att Google ibland sammanställer och visar länkar till privat information på ett systematiskt sätt.

Domstolen fann att privatpersoner enligt EU:s lagar har rätt att ha kontroll över sina privata data. Speciellt om de inte är offentliga personer.

Irrelevant information ska ”glömmas”

Om personer vill att irrelevant eller felaktig privat information om dem ska ”glömmas” från sökmotorer så har de rätt att begära detta. Även om informationen är lagligt publicerad.

Domen sa att personer får ”ta upp en sådan begäran direkt till operatören av sökmotorn... som då måste undersöka dess förtjänster”

Huruvida en sådan begäran ska beviljas kommer att bero på ”den typ av information det handlar om och dess känslighet för den registrerades privatliv och på intresset från allmänheten att ha den informationen, ett intresse som kan variera”.

Google kommenterar EU-domen och säger sig vara ”besviket” över domslutet, skriver BBC. Bolaget utreder nu vilka konsekvenserna kan bli av domen.

Oklara följder för Sverige

Martin Brinnen är jurist på Datainspektionen och läser för närvarande domen för att se vad detta kan innebära för svensk lagstiftning.

– Lagen bygger på ett direktiv från EU och är inte direkt bindande för Sverige. Direktivet ska överföras till svensk lagstiftning och då kan vi se om det ger utrymme för nationella lösningar.

Är domen överraskande?

– Det är svårt att säga, vi vet inte vad det blir för konsekvenser av det här utan måste analysera domen noga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.