Foto: TT

EU vill ge mer pengar till flyktinglägren i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna måste satsa på regionen kring Syrien för att hindra massflykten. Det säger EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides som just besökt Syriens grannland Libanon. SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten följde med.

– Jag vill utöka våra bidrag till Libanon som tar ett fantastiskt ansvar. Utbildning är vårt enda skydd mot radikalisering av den nya generation som växer upp på flykt.

Christos Stylianides besöker en skola i Saadnayel i Bekaadalen, som stöttas av EU-bistånd. Resan sker bara en vecka innan EU:s och Afrikas ledare ska mötas i ett toppmöte på Malta för att prata om flyktingsituationen. På plats i Libanon säger Stylianides att utbildning är den enda vägen framåt, även om flyktingbarnen bara stannar ett par månader på en plats.

Trögt att samla in pengar

Libanon har till dags dato tagit emot 1,1 miljoner flyktingar. Det är ett hårt tryck i ett land där det bor 4,4 miljoner människor. Många av flyktingarna har stannat i Bekaadalen, bara några kilometer från den syriska gränsen. Trots att behoven är enorma går det trögt för EU att samla in pengar till annat än akut humanitärt bistånd. Varken Syrienfonden eller Afrikafonden har fått in de utlovade pengarna till dessa satsningar, enligt Europaportalen.

Klassrummen fulla

Sedan terminen startade för en knapp månad sedan har klassrummen varit fyllda av elever.Med hjälp av EU-pengar får nu syriska flyktingbarn studera gratis. Skolgårdar och klassrum fyllda med syriska barn har blivit en vanlig syn i Bekaadalen.

Och kommissionär Christos Stylianides är nöjd med vad han ser. Trots att situationen för flyktingar blivit sämre sedan han var här i januari så har barnen fått börja studera. Det är något han brinner för:

– Jag har sett hur våra pengar gjort att man klarat av svårigheter med att ge flyktingbarn utbildning. Det gör mig glad.

Flyktingar hjälper till

Yemya Herba som själv är flykting från Homs i Syrien arbetar som flyktingsamordnare, en slags länk mellan skolan och familjerna. Han berättar hur en pojke, som trodde att Yemya skrev in barn i skolan, sprang efter honom i fyra kilometer.

– Utbildning har blivit det absolut viktigaste för syriska familjer, lägger han till.

Kommissionär Stylianides är nöjd med vad han sett på plats.

– Överallt annars i det libanesiska samhället har det blivit sämre för flyktingar de senaste tio månaderna, säger han och undviker att svara direkt på min fråga vad han ska göra för att få EU-länderna att bidra mer. Men han konstaterar att det långsiktiga biståndet är avgörande.

– Jag ser inte någon annan utväg än att fortsätta satsa i närregionerna. Det är det absolut enda sättet att övertyga folk om att de ska stanna istället för att ge sig av på farliga resor och med hjälp av smugglare ta sig till Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet