EU vill spåra mobiler mot corona

Uppdaterad
Publicerad

Mobilspårning utnyttjas av allt fler länder för att kontrollera smittspridningen. EU-kommissionen har bett teleoperatörerna leverera data. I Norge är det redan igång hos Folkhelseinstituttet, men för svenska Folkhälsomyndigheten är det inte aktuellt.

EU-kommissionen vill ha de europeiska telebolagens anonymiserade mobildata för att kunna förutspå smittspridningen. Bland annat har en förfrågan gått ut till Telia, som säger till SVT att de just nu analyserar upplägget för att säkerställa att det inte kränker kundernas integritet.

Norska Folkhelsinstituttet har redan ett sådant samarbete med Telenor.

Coronapandemin

– De sätter stort värde på denna data som de använder för att förutspå hur smittan breder ut sig och använder det för förberedelser i vården, berättar Marte Ruud Sandberg, marknadschef stordata Telenor Norge.

Folkhälsomyndigheten: Inte aktuellt här

Den svenska Folkhälsomyndigheten säger till SVT att det inte är aktuellt med något sådant i Sverige. Men när vi talar med Telia, Tele2, Telenor och Tre står det klart att de alla snabbt kan tillhandahålla sådan data.

– Om myndigheterna är intresserade kan vi självfallet skräddarsy rapporter med fokus på större rörelsemönster. Men det måste ske med integritet och säkerhet som grunden för datahanteringen, säger Tres kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

Norska Folkhelseinstituttet ska även lansera en app, som bygger på frivillighet, där man rapporterar in om man fått smittan. Med hjälp av mobilpositionering och bluetooth ska den skicka varningar till andra som också laddat ned den, som varit i närheten av smittade.

Används för att kontrollera att karantän följs

I det kinesiska övervakningssamhället är det inte fråga om någon frivillighet. Inte heller i Israel, där säkerhetstjänsten Shin Bet nyligen fått lov att använda data från telebolagen för att ned på individnivå spåra Corona-smittades rörelser. Mobilövervakningen används även för att kontrollera att folk stannar kvar i karantän.

– Vi offrar en del av de medborgerliga rättigheterna för att rädda liv och förhindra en katastrof, konstaterar Israels försvarsminister Naftali Bennet.

”Måste se till det finns tydliga legala gränser”

Albert Fox Cahn, chef för amerikanska integritetsbevakande organisationen Surveillance Technology Oversight Project varnar för att myndigheterna inte ska vilja släppa ifrån sig den nyvunna makten över medborgarna, när covid-19 väl är över.

– Man expanderar nu snabbt drakoniska övervakningsmedel. Alltifrån mobilövervakning till ansiktsigenkänning. Vi måste se till det finns tydliga legala gränser för att denna information inte får användas för andra ändamål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet