EU-domstolen ger den österrikiske juridikstudenten Maximillian Schrems som stämt Facebook rätt. Foto: TT

EU-domstolen: Avtal om Facebook-data ogiltigt

Publicerad

Din historik på Facebook kan stoppas från att överföras till USA. Detta sedan EU:s domstol ogiltigförklarat det så kallade Safe Harbour-avtalet som hittills gjort överföringen möjlig.

Facebook har under flera år fört över information om de europeiska användarnas förehavanden till sina servrar i USA med stöd i Safe Harbour-överenskommelsen.

Men i sitt beslut i dag slår EU:s domstol fast att dataöverföringar mellan EU och USA kan stoppas av nationella myndigheter i Europa. Det innebär ett ogiltigförklarande av Safe Harbour-avtalet som många av världens största IT-företag använder sig av.

– Det här är stort. Det handlar om handeln mellan USA och Europa, säger Hans-Olof Lindblom, chefsjurist på Datainspektionen.

Krock mellan skyddsnivåer

Förhandlingar om just dataskyddet har pågått tidigare, och dagens dom blir ett nytt inspel i dessa, förklarar han. Domstolen har uttalat sig om avtalet, och anser inte att det ger ett tillräckligt skydd för privatlivet.

– Det här kan uppfattas som ett handelshinder, därför har EU och USA pratat om att förnya överenskommelsen, säger han.

Men dagens dom innebär en krock mellan skyddsnivåerna i USA och Europa.

”Vet mer om dig än vad du delat”

Domen stödjer den österrikiske juridikstudenten Maximillian Schrems linje. Schrems anmälde Facebook till den irländska dataskyddsmyndigheten i samband med NSA-avslöjandena i USA år 2013. Domen innebär att den irländska myndigheten nu ska utreda om det är säkert att lämna över Facebookdata till USA, och om det kan finnas anledning att stoppa överföringen.

SVT Nyheter intervjuade i april Schrems om tvisten.

– Vad folk själva delar på Facebook bekymrar inte mig. Det stora problemet är vad Facebook gör i bakgrunden, den tilläggsinformation de samlar in och med analys av massdata de gör noggranna profiler och kalkyler och sen lägger pussel om sådant du aldrig har delat, sade Max Schrems.

– De kombinerar information om dina vänner och vad de delar, köper information från andra dataföretag och vet mycket mer om dig än vad du personligen har delat med dig av, så de kan till exempel beräkna hur länge din relation håller eller din sexuella läggning, påstod han.

Facebook till EU: Hitta snabb lösning

I ett uttalande mejlat till nyhetsbyrån AFP uppmanar Facebook EU och USA att hitta en snabb lösning på situationen.

”Det är absolut nödvändigt att EU:s och USA:s regeringar ser till att man fortsätter att erbjuda tillförlitliga metoder för laglig dataöverföring och löser eventuella frågor som rör nationell säkerhet”, skriver en talesperson för Facebook.

Över 4.000 amerikanska företag använder sig av Safe Harbour-avtalet, däribland IT-jättarna Google, Apple, Microsoft och Twitter, vid överföringar av personuppgifter mellan EU och USA. Twitter har sagt att man kan tvingas sätta upp datacenter i Europa för att kunna hantera användarnas information.

Safe Harbour-avtalet

Visa

EU förbjuder överföring av persondata till länder som inte kan erbjuda en ”adekvat skyddsnivå” för de överförda personuppgifterna. USA har i Safe Harbour-avtalet haft ett undantag från regeln sedan år 2000.

Över 4.000 amerikanska företag använder sig av avtalet för att göra dataöverföringar mellan EU och USA.

Om Safe Harbour-avtalet ogiltigförklaras kommer det att ha konsekvenser för företag som Apple, Twitter, Google, Microsoft och Yahoo. Twitter har sagt att man kan bli tvungen att sätta upp nya datacenter i Europa för att på ett lagligt sätt hantera användarnas information. Även företag som hanterar betalningslösningar kan få problem.

Dessutom kan det bli knepigare för företagen att hantera löner och personalinformation internt, hävdar branschorganisationer.

Källa: EU-domstolen, BBC, Reuters (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-tvist med Facebook

Mer i ämnet