Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent David Boati rapporterar direkt från en lokal valvaka i Norra Frankrike. Foto: Filip Huygens/SVT

SVT:s Europakorrespondent: ”Fem knöliga år”

Uppdaterad
Publicerad

Det franska parlamentsvalet blev ett misslyckandet för president Emmanuel Macron. Även om hans allians, Tillsammans, är fortsatt störst i nationalförsamlingen räckte det inte hela vägen till egen majoritet.

– Det kommer att bli fem knöliga år, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Det rådde blandade känslor på den lokala liberala valvakan i norra Frankrike där korrespondenten David Boati befann sig på söndagskvällen.

Svårt att få igenom stora reformer

Den första prognosen pekade mot att Emmanuel Macrons liberala mittenkoalition blir den största i parlamentet, men man tappar sin majoritet. Vänsterkoalitionen och ytterhögern går däremot båda framåt i sina mandat.

– Man kan se det här både som en seger och en förlust, säger Boati, och fortsätter:

– Det ska sägas att det är de stora städerna som tar längst tid att räkna, så det är ganska säkert att han har tappat sin majoritet.

Boati berättar att man innan prognosen hade hoppats på egen majoritet för att Macron skulle kunna bedriva sin politik utan att behöva kompromissa för mycket, men nu verkar det bli tvärtom.

– Det kommer handla om att kompromissa en hel del och att hitta hoppande koalitioner för att få igenom lagar och reformer. Det kommer bli svårt att få igenom stora reformer som exempelvis pensionsfrågan.

Utbredd ilska bland väljarna

Det sannolika är att Macron kommer behöva luta sig mycket mot det moderata partiet Les Republicains. Men då det redan finns en utbredd ilska bland Macrons vänsterväljare, då man anser att han drivit en högerorienterad ekonomipolitik, finns en stor risk att frustrationen ökar.

Vad kommer den här utgången att betyda för vardagslivet? 

– Det kommer att bli fem knöliga år både politiskt och med mycket protester, säger David Boati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.