Italiens Matteo Salvini och Frankrikes Marine Le Pen – två av EU-valets vinnare på högerkanten. Foto: Miguel Medina, TT arkiv

Europas ”bjässar” domineras av EU-skeptiker och högernationalister

Uppdaterad
Publicerad

Nationell samling i Frankrike, Lega i Italien och Brexitpartiet i Storbritannien ser enligt de senaste prognoserna ut att få flest röster i respektive land. Av Europas största ekonomier är det nu bara Tyskland som inte dominerats av EU-skeptiker och högernationalister.

I Italien, EU:s fjärde största ekonomi, står det Högernationalistiska och EU-kritiska Lega som stor vinnare efter gårdagens val. Partiet får enligt de senaste prognoserna ett stöd på 29 procent i det italienska valet till EU-parlamentet. Därmed får de 22 av Italiens 73 mandat i Bryssel, jämfört med de sex som man sitter på nu.

Salvini vill leda EU:s högernationalister

Matteo Salvini som leder Lega har sedan en tid allt mer tagit rollen som Italiens rättmäktige ledare även om hans officiella roll är inrikesminister. Nyligen samlade han likasinnade nationalistiska och högerpopulistiska partier från andra länder i Milano för att visa upp en enad front.

– Salvini vill ta på sig en ledarroll för de högerradikala partierna i Europa, säger Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerradikala partier vid S Södertörns högskola i Stockholm.

Prestigemässig seger för Le Pen

I Frankrike utropade sig partiet Nationell samling, lett av Marine Le Pen, till vinnare redan igår kväll. Då gav prognoserna hennes parti omkring 24 procent mot 22 procent för president Macrons parti. Stämmer siffrorna skiljer visserligen bara ett mandat till Le Pens fördel  – men det är prestigemässigt en tung seger för Le Pen.

– Enligt mig finns inget annat val än att åtminstone upplösa parlamentet och hålla nyval, säger Le Pen på sin valvaka, enligt tidningen Le Monde.

Storvinst för EU-skeptikern Farage

Gårdagens största skräll kommer från Storbritannien där det nystartade Brexitpartiet kommer att bli det enskilt största partiet i EU-parlamentet. Partiet som egentligen än så länge enbart drivit frågan om Storbritanniens utträde är förstås tydligt EU-skeptiskt. Partiledaren Nigel Farage gjorde även ett starkt EU-val 2014. Då var han partiledare för det invandringskritiska partiet Ukip. 

Succé för gröna i Tyskland

Även i EU:s största ekonomi, Tyskland har det högernationalistiska och EU-kritiska Alternativ för Tyskland gått framåt och får kring 10,5–11 procent. Det är en ökning sedan valet 2014 men avsevärt sämre än förbundsdagsvalet 2017. De stora vinnarna i Tyskland är dock miljöpartiet De Gröna som går starkt framåt och får kring 20 procent vilket är en fördubbling sedan förra valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.