Europas romer hårt drabbade av pandemin: ”Har blivit värre”

Publicerad

Europas ungefär 10 miljoner romer är särskilt utsatta när andra vågen sköljer över kontinenten. Ungefär var tredje rom har inte tillgång till rinnande vatten och många lever trångt. Resandet mellan länder har blivit svårare och de tillfälliga jobb som många lever på försvinner först.

Stolipinovo utanför Plovdiv i södra Bulgarien uppskattas vara Europas största romska område. Här bor ungefär 100 000 människor, men mer än hälften är någon annanstans i Europa just nu.

–Varför har de våra åkt härifrån? För att de inte har pengar. Fattigdom! De har inget jobb, ingenting!, säger en kvinna vi möter.

Råkar särskilt illa ut

De informella dagjobben som många här i Stolipinovo lever på är de jobb som försvunnit först i coronakrisen. Flera frivilligorganisationer har slagit larm om att romerna råkar särskilt illa ut nu och frågan har diskuterats i EU-parlamentet i höst.

– Corona är inte det största problemet. Men sedan viruset kom har situationen blivit värre för folk. Det är fler som är utan jobb, berättar Mevlyan Kamberova.

Hon arbetar som medlare, en slags socialarbetare som fungerar som länk mellan bulgariska myndigheter och den romska befolkningen. I Bulgarien bor det ungefär 750 000 romer. De flesta har inte tillgång till säkert dricksvatten och bor trångt vilket försvårar kampen mot viruset.

Ett parallellsamhälle

Många vi träffar pratar om vi och dom, klyftan mellan romerna och resten av bulgarerna är djup – det här är verkligen ett parallellsamhälle med många problem.

Vi träffar Nikola, som skjutsar människor i sin minibuss, framförallt till Tyskland. Det har blivit krångligare under pandemin.

– Ja, det har blivit svårare. I Ungern får man bara stanna och tanka, inte kliva ur bilen.

Nikola har aldrig varit i Sverige.

– Sverige är ett jättefint land. Det hör jag från kompisar som jag pratar på Skype med. En kompis kör lastbil där, han har sparat ihop så han har kunnat köpa ett hus här i Bulgarien, berättar han.

”Går utan munskydd”

Personalen på vårdcentralen här har jobbat hårt det senaste halvåret – smittspridningen är stor och många litar inte på myndigheter.

– Problemet är att de har bristfällig skolgång. Något som är mycket allvarligt är att de förnekar att det finns nåt coronavirus. Här är det massor som går utan munskydd, och de följer inte föreskrifter, säger sjuksköterskan Tonya Deleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.