Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skörden i Spanien är hotad när arbetskraften saknas i spåren av coronaviruset. Foto: SVT

Europas grönsaksbod hotas – skördearbetare saknas

Uppdaterad
Publicerad

I länder som Spanien, Italien och Frankrike riskerar skördar av grönsaker och frukt att förfaras på grund av den arbetsbrist som skapats i coronapandemins spår. De omfattande reserestriktionerna hindrar de hundratusentals utländska säsongsarbetare som vanligtvis arbetar med skördarna där från att lämna sina hemländer, och hela Europa riskerar att drabbas.

I början av maj ska vitlöken börja skördas i regionen Castilla La Mancha i centrala Spanien. På de vidsträckta odlingarna kring orten Las Pedroñeras är det ett arbete som varje år utförs av omkring 5 000 utländska säsongsarbetare.

”Ett allvarligt problem”

Inte ens i normala fall är det lätt för odlarna att få tag i tillräckligt med folk. I år är problemet med att få tag på utländsk arbetskraft akut. Omkring 120 miljoner ton vitlök väntar på att skördas. Men av vem?

”Det är en produktionstopp, vi behöver massor av folk under en kortare tid”, säger vitlöksodlaren Dolores Suarez till det spanska tevebolaget TVE. ”Majoriteten av arbetarna är rumäner och marockaner. På grund av de stängda gränserna har vi i år ett allvarligt problem.”

300 000 arbetare saknas

De hårda reserestriktioner som införts på grund av viruspandemin i världen gör att de 300 000 utländska säsongsarbetare, som vanligtvis kommer till Spanien under skördesäsongen, inte kan lämna sina hemländer. Spanien förser hela Europa med frukt och grönsaker, och inte bara vitlök väntar på att skördas; också sparris, meloner, tomater, gurka, vindruvor – listan kan göras lång.

”Vi börjar bli oroliga, jobbet brukar utföras av utländska säsongsarbetare men de kan ju inte komma hit på grund av rådande situation”, säger odlaren José Maria Monedero till TVE. ”Att skörda vitlök innebär en massa jobb, och vi vet inte vem som ska göra det.”

Papperslösa ska rädda skörden

För att inte stora delar av skördarna ska förfaras försöker odlarna locka arbetslösa spanjorer att arbeta på fälten. Många inom till exempel besöksnäringen har ju mist sina jobb under våren när turismen närmast upphört. Men odlarna tror inte att antalet inhemska arbetslösa kommer att räcka, eftersom många varken kan eller vill utföra det fysiskt krävande jobb som det innebär.

Därför har regeringen i Madrid öppnat för att papperslösa migranter i landet ska tillåtas delta i det förestående skördearbetet, för att grödorna ska kunna skördas och tillgången på frukt, grönsaker och vin säkerställas i hela Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer