Genrebild. Man räknar med att det finns ca 4 miljoner illegala vapen i Balkan och en stor del av de vapen som kriminella använder i Sverige kommer från före detta Jugoslavien. Foto: TT

Europol gjorde stort vapenbeslag på Balkan

Uppdaterad
Publicerad

Europol har beslagtagit 135 vapen och 7.000 patroner i ett gemensamt tillslag på västra Balkan.

18 personer greps misstänkta för vapenbrott och smuggling.

Europol har sedan i september haft en extra satsning mot smuggling av illegala vapen. Tio länder (däribland Sverige) har medverkat och de olika ländernas rättsbevakande myndigheter har utbytt information vilket ledde till två dagars tillslag i västra delen av Balkan. Insatsen kallades ”Operation Calibre” och kulminerade den 17-18 november med kontroller på västra Balkan. 

Vid gränserna gjordes kontroller av bilar och människor vilket ledde till att 18 personer arresterades för inblandning i olagligt smugglande av vapen och explosiva varor. 135 vapen och 7.000 patroner beslagtogs vid razziorna. 

Lena Taylor är kommissarie vid NOA:s avdelning för internationella insatser. 

– Vi har tillsammans med bland annat den svenska Tullen bidragit med utökade kontroller och inre spaning. Vi har också slagit i våra register och gett Europol information om misstänkta vapensmugglare som vi haft problem med i Sverige, säger Lena Taylor till SVT Nyheter. 

4 miljoner illegala vapen 

Man räknar med att det finns ca 4 miljoner illegala vapen på Balkan och en stor del av de vapen som kriminella använder i Sverige kommer från före detta Jugoslavien. Anledningen till den stora mängden vapen i området hänger ihop med inbördeskriget 1992-1995 och där ingen efter kriget tog ansvar för de vapen som fanns i området. 

Bättre samarbete med Balkan 

Regeringen har under de senaste åren slutit avtal med Moldavien, Serbien, Kosovo, Bosnien och Kroatien för bättre samarbete för att bekämpa smuggling av illegala skjutvapen och narkotika. 

– Samarbetet har blivit mycket bättre med de här länderna de senaste åren, säger Lena Taylor. 

Skottlossningar har blivit ett allt större problem i Sverige och allt fler kriminella beväpnar sig. Totalt räknar polisen med att det i Sverige varit 178 skjutningar i år under perioden januari-juli och antalet som skadats uppgår till 73 personer. Under de sju första månaderna i år dödades 25 personer av skjutvapen enligt polisens statistik. 

– Det är mycket möjligt att vissa av de vapen som beslagtogs vid razziorna var menade för Sverige. Inga gripanden har gjorts här men de som gripits förhörs nu av polismyndigheterna på Balkan och utredningen är inte alls färdig, säger Lena Taylor till SVT Nyheter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.