Ex-korrespondenten: ”Vi fick packa ihop sex och ett halvt år på en vecka”

Publicerad

En droppe blod från sonens näsborre. Därefter förändrades hela tillvaron för familjen, och SVT:s tidigare Afrikakorrespondent Johan Ripås fick hastigt lämna sitt uppdrag och flytta tillbaka till Sverige. Hans barn diagnostiserades med leukemi.
– Där och då svajade hela tillvaron till. Tid och rum försvann under fötterna på en, berättar Johan Ripås i SVT:s Skavlan.

Det fanns flera saker i den treåriga sonens beteende som fick en dålig känsla att gro inom Johan Ripås. Han blev plötsligt blek, var orkeslös och hade en spänd mage. Men samtidigt kunde han i vissa stunder vara som vanligt och leka.

– Någonting var det ju, men i Afrika kan det samtidigt vara väldigt mycket olika saker. Hemska sjukdomar, spindlar. Där vi bodde hade vi rabies. Det fanns en hel palett av saker det kunde vara, säger Johan Ripås, tidigare Afrikakorrespondent för SVT, i fredagens Skavlan.

Behövde akut blodtransfusion

Men det skulle visa sig att sonen hade cancer. Samma kväll de är på sjukhuset meddelar också läkaren att sonen behöver blodtransfusion.

– Att få blod där är förenat med väldigt stora risker. Det är det hiv-tätaste området i regionen, det finns hepatiter som gulsot, och mycket annat man kan vara rädd för att få, berättar Johan Ripås.

”Läste av min skandinaviska oro”

Situationen var dock akut och beslut behövdes fattas med en gång.

– Läkaren läste av min skandinaviska oro och sa: ”Jag vet vad du tänker, men släpp det. Han ska ha blod nu”, säger Johan Ripås.

Se mer i klippet ovan eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer