• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

– Han satte sina egna politiska intressen före människors liv, utan tvekan, säger Dominic Cummings (till vänster) om sin tidigare chef, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Vickie Flores/EPA/TT och Daniel Leal-Olivas/AFP/TT

Ex-rådgivaren: Boris Johnson satte politik före liv

Uppdaterad
Publicerad

Den politiske rådgivaren Dominic Cummings riktar nya anklagelser mot sin tidigare chef, Boris Johnson, och Storbritanniens pandemihantering. Premiärministern motsatte sig restriktioner i höstas eftersom det ändå ”bara var äldre över 80” som dog, hävdar Cummings bland annat. Regeringen avfärdar påståendena.

Det är i en exklusiv intervju med BBC som Cummings återigen låter kritiken mot premiärministern flöda. Även om uppgifterna i den är nya är budskapet från Cummings samma som tidigare.

– Han satte sina egna politiska intressen före människors liv, utan tvekan, säger han i intervjun.

Boris Johnson ska enligt Cummings bland annat ha ifrågasatt behovet av en ny så kallad ”lockdown” med hårdare restriktioner i samband med höstens andra våg. I ett möte i september där regeringens hälsorådgivare argumenterat för behovet av nya restriktioner ska premiärministern ha vägrat. ”Nej, nej, nej, nej, nej, jag gör det inte!”, ska Johnson ha sagt enligt Cummings.

Ville träffa drottningen

I chattmeddelanden, som BBC tagit del av, skriver Johnson även hur han inte ”köper” påståendet om att sjukvården riskerade att belastas hårt om inte de föreslagna restriktionerna genomfördes.

”Knappt någon under 60 hamnar på sjukhus...och av dem överlever nästan alla”, skriver han enligt BBC och konstaterar att det finns ”max 3 miljoner i det här landet som är över 80 år”.

Den påstådda bristen på respekt för äldre hos premiärministern visade sig tidigt under pandemin, enligt Cummings.  I mars förra året ska Johnson ha insisterat på att fortsatt åka till Buckingham Palace för sina veckomöten med den då 93-åriga drottningen Elisabeth, något som Cummings påstår sig ha förhindrat.

”Vidtagit nödvändiga åtgärder”

Premiärministern har själv inte bemött anklagelserna, men i ett uttalande från hans kansli skriver en talesperson att Johnson under pandemin ”vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda liv och försörjning, allt grundat på den bästa, tillgängliga vetenskapliga informationen”. Talespersonen försäkrar också att regeringen är fast övertygad om att ta landet ur pandemin på ett ansvarsfullt sätt, med målet att komma tillbaka ännu bättre.

Dominic Cummings var fram till hans avgång i fjol en av Boris Johnsons närmaste rådgivare. Men sedan dess har han riktigt giftig kritik mot sin tidigare arbetsgivare. Inte minst för bristerna i regeringens pandeminhantering, som enligt ex-rådgivaren lett till att tiotusentals britter dött i onödan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer