Nyheten om att Kim Jong Un inspekterat en vätebomb sänds i nordkoreansk tv. Foto: TT

FOI varnar för global upprustning efter Nordkoreas kärnvapentest

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut varnar för global upprustning i spåren av Nordkoreas senaste kärnvapentest. Stormakterna kan känna sig tvingade att utöka både sin kärnvapen- och robotarsenal.

– Man ska vara väldigt orolig för vad det här innebär på sikt, säger John Rydqvist, säkerhetspolitisk analytiker.

Nordkorea bekräftade på söndagsmorgonen att landet hade genomfört ett sjätte kärnvapentest. Enligt den nordkoreanska statstelevisionen var det en vätebomb som testades.

LÄS MER: Trump: ”Nordkorea är en skurkstat”

Nordkorea-krisen

USA:s president Donald Trump svarade med att twittra att Nordkorea är en skurkstat som har blivit ett stort hot, samt att landet bara förstår en sak.

Ingen omedelbar risk för krig

Enligt John Rydqvist, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), finns det ingen omedelbar risk för krig i regionen med anledning av testet. Nordkorea har inget intresse av att hamna i en väpnad konflikt, utan testet är tvärtom ett sätt att försöka avvärja hot genom att verka avskräckande.

Men han varnar för att testet kan bidra till en global upprustning.

– Vi kommer inte att se en omedelbar eskalering på Koreahalvön eller i regionen. Däremot ska man vara väldigt orolig för vad det här innebär på sikt. Nordkorea fortsätter att utveckla sitt kärnvapenprogram på ett ganska aggressivt sätt och vi kommer att se en vapenutveckling hos stormakterna som på sikt kan förändra den säkerhetspolitiska kartan.

Militarisering av rymden

Han menar att Nordkoreas kärnvapenutveckling fungerar som katalysator för stormakterna, risken är att de känner sig tvingade att att utveckla sin kärnvapenarsenal och sitt robotförsvar för att skydda sig. Det finns också tydliga spridningseffekter i form av en militarisering av rymden. I dag står ländernas robotförsvar på marken, men i framtiden kan det flyttas upp i rymden – så att man skjuter nedåt i stället för uppåt.

LÄS MER: Nordkorea har genomfört nytt kärnvapentest

– Det talas om hur mycket effektivare ett rymdbaserat missilförsvar skulle kunna vara och man ser en utveckling ditåt. Alla är medvetna om att det utgör en stor risk och en förändring i den strategiska balansen som egentligen ingen vill ha, men kanske ser man sig tvingad att gå den vägen.

Inom de närmaste fem åren kan vi vänta oss mer klarhet i hur stormakterna agerar, menar han.

Kina i en rävsax

I övrigt ser John Rydqvist andra möjliga scenarior.

Japan har formellt ingen försvarsmakt, även om landet har försvarsstyrkor. Hotet från Nordkorea kan innebära att landet tar steg mot en offensiv kapacitet.

Kina sitter i rävsax, västvärlden tycker och tror att landet har inflytande över Nordkorea. Risken är att motsättningarna mellan Kina och USA ökar till följd av Nordkoreas vapenutveckling.

Det finns också en risk för att spänningarna mellan USA och Ryssland stiger, så att kärnvapenbalansen rubbas.

– Det blir ytterligare en upprustningsspiral som kan triggas av Nordkoreas kärnvapenprogram, det ligger inte i någons intresse.

TV: Här inspekterar diktatorn vätebomben

LÄS MER: Sydkorea: ”Vi har kapacitet att straffa Nordkorea”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet