Spanienkännaren Niklas Bremberg. Foto: Pressbild/Utrikespolitiska institutet

Expert: Högt spel om Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Både den spanska regeringen och de styrande i Katalonien spelar ett spel med höga insatser. Framtiden får utvisa om det finns någon vinnare.

– Det är en svart dag för spansk demokrati, tycker Spanienkännaren Niklas Bremberg.

Att de låsta positionerna lett till dagens konfrontationer i Katalonien är beklämmande men inte förvånande, anser Niklas Bremberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet.

– Att med den snäva parlamentariska majoritet de har driver den här frågan så hårt och ställer sig vid sidan av den spanska konstitutionen, det får man väl beskriva som ett högt spel, säger han till TT.

Kataloniens självständighetskamp

Kan bli värre

Om det leder till att den spanska regeringen börjar förhandla, antingen om ett utökat självstyre för Katalonien eller till och med en reform av den spanska konstitutionen, så har spelet lönat sig, konstaterar han.

– Men det vet vi inte. De kan ju bli värre än så här också, säger Niklas Bremberg.

Han ser flera olika scenarier, till exempel att regionregeringen tar det folkliga stödet som manifesterats kring folkomröstningen som grund för att utlysa självständighet.

– Då kan man tänka sig att Madridregeringen helt enkelt upphäver det katalanska självstyret i syfte att tvinga fram ett nyval i Katalonien. Det är fortfarande spekulationer, vi vet inte vad som ska hända, men det är ett högt spel från båda sidor.

Behöver erkännande

Niklas Bremberg tror ändå att förhandlingar väntar förr eller senare.

– Jag har så otroligt svårt att det inte skulle göra det tids nog.

Han pekar bland annat på att Katalonien utan uppgörelse med den spanska regeringen skulle ha mycket svårt att få ett erkännande i omvärlden.

– Alla de frågor som det här ändå rör, att de vill ha kontroll över skatter, pensioner och investeringar och infrastruktur, alla de frågorna måste ändå förhandlas med Spanien tids nog.

Svårt att överbrygga

Även Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, anser att dagens konfrontation var väntad. Han tror att kraftmätningen mellan Madrid och Katalonien kan öka polariseringen.

– Jag tror att det kan fortsätta på samma väg. När man ser folk som är blodiga utanför vallokalerna bidrar det inte till samförstånd mellan de parter som var långt ifrån överens innan. Det här kan bli väldigt svårt att överbrygga inom den närmaste framtiden.

Han tror ändå att det kan finnas en öppning för politikerna att börja samtala.

– Ingen är ju intresserad av att det här läget förvärras. Även om man kan tro annorlunda. Frågan är om politiken kommer att ta vid eller om det här ska delegeras till domstolar. Det är där valet står i morgon, säger Jakob Lewander.

– Jag tror att även spanska regeringen vill att det här ska kylas av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet