Registret på 22.000, många hittills okända, IS-krigare beskrivs av en underrättelseagent som ”en guldgruva”.

Expert: IS-register en ”guldgruva”

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska tv-kanalen Sky News ska ha fått en USB-sticka som innehåller stulna dokument med namn, telefonnummer och kontaktuppgifter för 22.000 personer från 51 länder som anslutit sig till Islamiska staten (IS). Både brittiska och tyska myndigheter har tillgång till listan.

– En guldgruva, säger en före detta chef vid brittiska underrättelsetjänsten MI6.

Registret som är från 2013 överlämnades av en IS-avhoppare till den brittiska tv-kanalen Sky News, efter att ha stulits från terrorsektens interna säkerhetspolis.

– En fantastisk kupp, säger Richard Barett, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6:s globala antiterroroperationer till tv-kanalen.

Hos tyska myndigheter

Han tillägger att registret kommer att vara ”en fantastisk guldgruva med information av enorm betydelse och intresse för väldigt många människor, i synnerhet säkerhets- och underrättelsetjänster”.

Också tyska myndigheter har tillgång till Islamiska statens medlemsregister, rapporterar tyska medier. Landets inrikesminister Thomas de Maizère bekräftar att den är äkta och att uppgifterna kommer att ”innebära snabbare, tydligare utredningarna och strängare fängelsestraff”, skriver The Guardian.

Okända IS-krigare

Sky News rapporterar att registret bland annat innehåller namn på hittills okända IS-medlemmar från Nordeuropa, Storbritannien, Mellanöstern, Nordafrika, USA och Kanada.

Många av männen har anslutit sig till Islamiska staten i Syrien via resor till terrorfästen i Jemen, Sudan, Tunisien, Pakistan och Afghanistan. Flera har, enligt tv-kanalen kunnat delta i jihad i Syrien och sedan återvänt till sina hemländer, uppenbarligen utan att bli upptäckta eller övervakade av säkerhetstjänster.

Säpo kommenterar ej – tonar ner

Säpo säger att de känner till listan men vill inte kommentera om de tagit del av den, om det finns svenska medborgare med på listan, eller hur många personer det rör sig om, utan hänvisar till att man inte uttalar sig om enskilda fall.

– Den här typen av information är något som har förekommit under en längre tid, även tidigare, säger Fredrik Milder, pressansvarig vid Säpo.

Och det här är varken bättre eller sämre än tidigare information?

– Jag vill inte göra någon värdering av tidigare lämnat material eller nytt material.

Ygeman: ”listan viktig”

Men inrikesminister Anders Ygeman (S) konstaterar däremot att dokumenten utgör ett viktigt informationsunderlag.

– Det är klart att det är viktigt för säkerhetstjänsterna att ta del av den här typen av information om vilka som är medlemmar eller aktiva i olika terrororganisationer. Och det är klart att vi har haft tillgång till den här typen av information och använt den här typen av information, säger Ygeman i Bryssel, där han i dag deltar i ett möte med kollegor från övriga EU-länder, säger han till TT.

Vad har Sverige för kännedom om just den här listan?

– Jag vill inte kommentera den här listan än, men vi har ett väldigt bra samarbete mellan länder och säkerhetstjänster i EU och i den mån säkerhetstjänster tillgodogör sig information om vilka som är exempelvis IS-krigare så delar vi den informationen med varandra för att kunna ställa de människorna till svars.

Fakta: Islamiska staten (IS)

Visa

Islamiska staten (IS) är en extrem jihadiströrelse och terrororganisation som tagit på sig flera attentat, bland annat i Paris den 13 november förra året.

Gruppen leds av Abu Bakr al-Baghdadi, som titulerar sig kalif. Gruppen har lagt under sig stora landområden i Syrien, Irak och är verksam i en rad andra länder. Terrorgruppen Boko Haram, främst verksam i Nigeria, har utropats till IS västafrikanska provins i kalifatet, det vill säga en stat, som IS anser sig ha bildat. Denna stat erkänns dock inte av något annat land.

IS har krävt att muslimer världen över ska svära trohet till al-Baghdadi, men gruppen har utsatts för hård kritik av muslimer världen över för att missbruka religionen islam och vantolka de religiösa urkunderna.

Flera länder bombar IS-mål i Syrien och Irak från luften däribland USA och Ryssland. Kurdiska peshmergastyrkor samt syriska och irakiska regeringstrupper hör till dem som strider mot IS på marken.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet