Jan Hallenberg säkerhetspolitisk expert vid Försvarshögskolan. Foto: Försvarshögskolan/Rickard Kilström

Expert: ”Jag tror inte att USA och Ryssland kommer kunna samordna sig”

Uppdaterad
Publicerad

Fredsplanen för Syrien kommer troligen att minska lidandet på kort sikt. det säger Jan Hallenberg säkerhetspolitisk expert vid Försvarshögskolan. Men han ser inte något slut på kriget och tror att stormakterna USA och Ryssland kommer ha utomordentligt svårt att koordinera sig.

USA och Ryssland har kommit överens om en fredsplan för Syrien. Vad säger du om det?

– Jag säger att det är ett framsteg när det gäller att dämpa stridigheterna i Syrien och när det gäller möjligheterna att leverera förnödenheter till de områden som är blockerade.  Men man får inte ha för stora förhoppningar på att det ska bli en långsiktig lösning av kriget i Syrien. Det kan bli en dämpning, men det är väldigt många komplicerade problem som fortfarande återstår, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och säkerhetspolitisk expert vid Försvarshögskolan.

Syrienkriget

Vad krävs det för att nå fred?

– Det krävs så mycket, så det är svårt att sammanfatta. Det är så många aktörer och svåra frågor. Bland annat måste man komma överens om hur en ny regering i Syrien ska se ut och hur man ska strida mot IS och andra islamistiska krigargrupperna.

Vad är det som skiljer det här avtalet mot tidigare avtal?

– Det är en större försiktighet nu, i varje fall vad gäller amerikanarnas inställning. Först ska man under en vecka  minska stridigheterna och det ska bli större möjlighet till humanitära leveranser. Och om det fungerar så ska USA och Ryssland samordna sina attacker mot IS, al-Nusra och andra islamistiska grupperingar. Men det andra steget är väldigt komplicerat. Att två stormakter ska militärt ska samarbeta detaljerat, det blir inte enkelt. Vi vet redan att många experter i det amerikanska försvarsministeriet Pentagon är väldigt tveksamma. det är inte omöjligt, men det kommer vara väldigt komplicerat.

Vilka grupper ska USA och Ryssland attackera?

– Det är svårt att veta exakt vilka grupper de ska bomba. USA och Ryssland är överens om att de ska bomba IS och Nusrafronten som är allierad med al-Qaida. Men sedan finns det ett allmänt uttryck om ”islamistiska grupper” och där är USA och Ryssland inte överens om vilka det gäller. Ryssarna tenderar att inkludera alla som är emot Assad, medan amerikanerna har många grupper som de inte vill bomba.

Vad är det som talar för att detta ska fungera nu?

– Det som talar för det är att det varit så oerhört stort lidande, med ännu fler döda och ännu fler som är på flykt nu. Det finns ett tryck på aktörerna att lätta på befolkningens lidande. Jag är optimistisk på kort sikt, jag tror att det blir humanitära förbättringar under en eller ett par veckor. Men sedan är jag utomordentligt tveksam till att USA och Ryssland kommer att kunna samordna sig.

Tror du att vapenstilleståndet kommer att hållas?

– Jag tror att det kan följas en kortare tid. Men även i våras hade vi en liknande överenskommelse: Det fungerade i några veckor innan det kollapsade. Risken är att det går på liknande sätt nu.

Vad är din prognos, när är kriget i Syrien slut?

– Tyvärr kan jag inte ge någon sådan prognos. Jag tror att det kommer ta åratal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet