En kampanjskylt för Ted Cruz plockas ner sedan han tillkännagivit att han hoppar av som republikansk presidentkandidat. Foto: AP/TT

Expert: Nu enas partiet kring Trump

Uppdaterad
Publicerad

USA-kännaren Roland Poirier Martinsson tar tillbaka löftet om att äta upp sin hatt om Trump blir republikanernas presidentkandidat. Andra förvånas över Ted Cruz avhopp. – Ingenting tydde på att det här var på gång, säger USA-experten Elizabeth Walentin.

Många har dömt ut den kontroversiella affärsmannen Donald Trumps chanser att vinna nomineringen vid republikanernas partikonvent senare i sommar. En av dem är Roland Poirier Martinsson, konservativ författare och USA-kännare, som skrev i en debattartikel i Dagens Industri i december att han i så fall skulle äta upp sin hatt.

Nu har han ändrat sin syn på saken, helt enkelt eftersom det inte finns någonting kvar som hotar Trumps nominering.

”Gör det av rent egenintresse”

– Det är väldigt många i det republikanska partiet som avskyr tanken på honom som kandidat för sitt parti. Det finns en dröm hos en del att någon nu ska komma in på vit springare till konventet, en Mitt Romney eller en Mitch Daniels, en enande politiker som är väldigt respekterad, men det kommer inte att hända, säger han.

Roland Poirier Martinsson tror att Ted Cruz hoppar av eftersom han är rädd för att splittra Republikerna om han fortsätter. Men Cruz gör det inte om omsorg för partiet, utan av rent egenintresse, säger han.

– Risken är i så fall väldigt stor att skulden skulle läggas på honom. Han är en ung man, och det är inte sista gången han ställer upp i ett presidentval, säger Roland Poirier Martinsson.

”Gör det bästa av situationen”

Det republikanska toppskicket, som egentligen inte ville ha Trump som kandidat, kommer nu att göra det bästa av situationen och successivt sluta upp bakom honom, förklarar Frida Stranne, USA-forskare vid Uppsala universitet.

– Vi har redan sett att Republikanernas ordförande har gått ut med en tweet om att det är dags att enas och samla partiet kring Trump. Det är givetvis en tung röst i sammanhanget, sedan kommer det säkert finnas falanger som på olika sätt kommer att försöka att gripa ett halmstrå, och försöka hitta någon annan väg framåt, men jag tror inte att de kommer att vara så framgångsrika, säger hon.

”Inget tydde på att det var på gång”

Pr-konsulten och statsvetaren Elizabeth Walentin, född och uppvuxen i USA, förvånas över Ted Cruz besked, inte minst eftersom Cruz så sent som för en vecka sedan utnämnde Carly Fiorina till vicepresidentkandidat i sin kampanj.

– Hon kommer från Kalifornien, och Kalifornien är ju den viktiga delstaten som är kvar, med många delegater. Kronjuvelen som är kvar. Ingenting tydde på att det här var på gång. Han (Cruz) var ju Trumps största huvudvärk och största motståndare, säger Elizabeth Walentin.

”Det är förvånande”

Ian Higham, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet, är också förvånad över Ted Cruz avhopp.

– Det är förvånande, särskilt eftersom John Kasich fortfarande är med i racet. Jag är inte säker på om han också kommer att hoppa av nu, det känns nästan löjligt att han är den ende som utmanar, säger Ian Higham.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet