Expert om de instängda klättrarna i Polen: En skräckfylld upplevelse

Publicerad

I helgen försvann två klättrare i Wielka Sniezna-grottan i polska Tatrabergen. Räddningsarbetet har försvårats på grund av översvämningar som täppt igen grottans ingång, men nu hoppas man kunna spränga upp en ny väg.

Grottan, som är den djupaste i bergskedjan består av ett komplext system av passager och rinnande vatten. Det är också det som är det största hotet för de två klättrarna, menar grottdykarinstruktören Stefan Hogeborn som gästade Morgonstudion.

– Det är inte längre en grottutforskning utan en grottdykarutforskning. Det är de inte beredda på, säger han och syftar på att deras utrustning inte är tänkt att vara helt under vattenytan under en längre period.

Man har ju pratat om att spränga sig in – vad tror du om det?

– Det kanske går.Jag kommer ihåg när jag utforskade Sala Silvergruva. Vi dök omkring på 30 meters djup ungefär och helt plötsligt kändes det som om hela gruvan rasade in. Det visade sig då att man sprängde i en gruva drygt två kilometer bort, men det kändes som om det var precis över oss. Så att spränga sig in kommer att ge en skräckfylld upplevelse till de som befinner sig där inne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer