Experten: Därför är det svårt att sätta en prislapp på kriget

Uppdaterad
Publicerad

Siffror som uppges ange hur mycket kriget kostar Ryssland cirkulerar på nätet. Men enligt Per Olsson, forskare på FOI, är det nästan omöjligt att sätta en trovärdig prislapp.

– Säger du att detta varit dyrare än vad Ryssland räknat med, ja absolut. Säger du en exakt siffra – väldigt tveksamt, säger han till SVT Nyheter.

Avfyrade raketer, bränsle, förstörda pansarfordon och döda soldater. En invasion är dyr, det är alla överens om, men hur dyr?

Den som söker svar kan i flera medier läsa att krigets första fyra dagar kan ha kostat Ryssland minst sju miljarder dollar.

Siffran kommer från en studie genomförd av en grupp ukrainska medborgare. I beräkningarna har de bland annat använt den ukrainska militärens uppgifter om ryska förluster som underlag.

Om man också räknar in omgivande faktorer som, till exempel logistik, så ligger notan troligen på över 20 miljarder dollar varje dag, enligt gruppen.

Flera komplicerade variabler

Enligt Per Olsson, försvarsekonom på Totalförsvarets forskningsinstitut, ska man ta sådana siffror med en rejäl nypa salt. Utöver svårigheten att avgöra exakt hur många fordon, människor och ammunition som förlorats, tillkommer flera problem.

– Ta en nedskjuten helikopter. Kan du identifiera vilken typ det är, då har du kanske en uppfattning om kostnad. Då ska du räkna på vad för typ av beväpning den hade när den gick ner, om personalen strök med och bränslekostnaderna i den, säger Per Olsson.

– Sedan har du hela komplexiteten kring hur du värderar ett människoliv, vad som går förlorat där. Det är inte bara soldaten och investeringen, det kan vara en 19-åring som skulle varit yrkesverksam i 40 års tid. Det ska man också räkna in som en förlust.

Ryssland särskilt svårt

Enligt Per Olsson är det generellt svårt att räkna på hur mycket ett krig kostar. Men att Ryssland nu är en stridande part gör det särskilt komplicerat.

– Mycket av deras materiel är uppdaterad. Det är så de moderniserat sin försvarsmakt, det bygger mycket på att man tar gamla T-72:or från 70-talet och uppdaterar dem med ny pansar och elektronik, säger han.

– Det är jättesvårt att veta vad kostnaden för ett sådant system egentligen är.

Per Olsson höjer också ett varningens finger kring rapporteringen om ryska förluster.

– Det är lätt att dra slutsatsen att jaha, ryska grejer blir utslagna, därför är rysk materiel skit. Det kan också vara att stridsvagnar i allmänhet är sårbara mot den typ av toppattackvapen som används, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.