Foto: TT

Experten: Huset verkar ha blivit som en skorsten

Uppdaterad
Publicerad

Jan Wisén, brandskyddsexpert på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), är förvånad över hur snabbt branden spred sig genom höghuset. Han utesluter inte att en liknande katastrof kan inträffa i ett svenskt bostadshus.

– Det är något i konstruktionen som orsakat detta.

Vad drar du för slutsatser av brandförloppet? 

Att det varit ett ovanligt snabbt och häftigt förlopp. Min slutsats av bilderna är att det måste vara något i byggnadskonstruktionen som orsakar detta. Normalt ska en brand inte sprida sig så här snabbt, och det verkar ha skett på utsidan av huset. Förmodligen via någon fasadbeklädnad eller isolering som inte är brandsäker. Det verkar ha blivit starkt drag, som i en skorsten. 

Brand i Grenfell Tower i London

LÄS MER: SVT Nyheter direktrapporterar

Varför så svårsläckt? 

Branden är stor och byggnaden hög med många våningar. Inga brandstegar når så högt och inte slangarna heller. I stället måste elden bekämpas från insidan, men hur man gått till väga framgår inte av bilderna. Men det är ett arbete som kräver stora resurser och som dessutom måste vägas mot risken att huset rasar och brandmännen råkar illa ut. Att vattenbomba från luften med helikopter skulle inte ge någon effekt. Väggar och tak gör att man inte kommer åt branden från det hållet.

Hur brandsäkra är svenska flerfamiljshus i en jämförelse? 

Byggstandard och brandsäkerhet skiljer sig inte så värst mycket mellan länderna i Europa. Möjligen infördes reglerna vid olika tidpunkt, vilket gör att lika gamla byggnader kan vara olika säkra. Men en liknande katastrof skulle kunna hända i Sverige också, trots strängt regelverk. Dessutom kan det ske slarv och misstag. 

LÄS MER: ”Många är chockade och gråter”

Har brandsäkerheten blivit bättre med åren? 

Det går inte att säga. Inte så att det slarvas med brandskyddet, det finns skarpa regler och kontroll. Däremot byggs det på nya sätt och med nya material. Förr var det fyrkantiga hus av betong och tegel. I dag är det mer komplext, man bygger högre, har överglasade gårdar och använder mer trä och nya isoleringsmaterial.  Ett exempel är cellplast som blivit allt vanligare. Det är tillåtet trots synpunkter från brandexpertis. Använt i fel sammanhang kan cellplast göra att en brand sprider sig mycket snabbt. 

Hur bör en agera vid eldsvåda? 

Om det brinner i den egna lägenheten och man inte klarar att släcka elden själv gäller det att ta sig ut och stänga dörren så att inte brand och rök kan sprida sig i trapphuset. Varna folk på samma våningsplan och sedan sätta sig i säkerhet och larma brandkåren. Befinner man sig i en annan lägenhet än där det börjar brinna har man två val: Om det är rökfritt i trapphuset bör man utrymma. Om där däremot finns rök ska man stänga dörrar och fönster och stanna kvar och avvakta hjälp. Normalt är brandkåren framme innan elden spridit sig, det är betydligt farligare att ge sig ut i ett rökfyllt trapphus. 

LÄS MER: ”Tog min dotter i handen och rusade ut”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Grenfell Tower i London

Mer i ämnet