Banderoller till stöd för Julian Assange med budskap som ”USA, rör inte Assange”. Foto: Matt Dunham / AP / TT

Experten om Assange: ”Mycket överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

Att Julian Assange släpades ut ur Ecuadors ambassad kom som en överraskning av många. För Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms Universitet, var det ännu mer förvånande att det skedde på begäran från USA.

– De har försökt hitta grund för det i flera år. Jag har svårt att tro att de hittat något nytt nu, säger han.

11 april greps Wikileaks-grundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. USA har dessutom ansökt om att han ska överlämnas till landet, något som förvånar Said Mahmoudi. Han är professor i internationell rätt vid Stockholms Universitet, och under 2013 till 2016 var han rådgivare åt Ecuador i just Assangeärendet.

– Jag gjorde flera utredningar och då var jag helt övertygad om att det inte gick att hitta någon som helst grund i amerikansk lagstiftning för en sådan ansökan, säger han och fortsätter:

Fallet Assange

– Åklagaren hade gjort alla försök, och inte lyckats. De hade gått tillbaka 100 år i gamla lagstiftningar utan att lyckas.

Han säger att det också var en anledning till att Ecuador inte tog Assange rädsla för att bli arresterad av USA på allvar.

”Samma gamla”

Said Mahmoudi tycker sig känna igen USA:s nya påståenden, och menar att det är samma som det varit tidigare.

– Några senatorer som menar att publicering av känsliga dokument är straffbart, oavsett hur de hamnat i Wikileaks händer. Det bedömdes inte som hållbart då, men nu har de kanske gjort en annan bedömning.

Strikta regler

Som det ser ut nu villl USA åtala Assange för förberedan till dataintrång, ett brott som kan leda till fängelsestraff. Men många har varit oroliga över att USA kan komma att åtala honom för spioneri när de väl fått honom utlämnad, ett brott som i värsta fall kan leda till dödsstraff.

Said Mahmoudi tror inte att det finns någon stor risk för det.

– Ett beslut om utlämning måste baseras på faktan som finns i dag. Då åtar sig USA att han ska ställas inför rätta endast på dessa grunder, eftersom utlämningen alltid gäller brottet som personen begärts utlämnad för, säger han.

”Allt är möjligt”

Said Mahmoudi påpekar dock att den amerikanska kongressen har en historia av att besluta om nya lagar som gäller enskilda ärenden.

– Så tillämpas det retroaktivt, något som inte kan hända någon annanstans i världen, säger han och fortsätter:

– Man får en känsla av att allt är möjligt. Många tycker att han är en spion som skadat USA och därmed måste straffas. Med en sådan utgångspunkt är det klart att man kommer göra vad man kan för att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet