Experten om försvinnandet: Jack Ma håller sig undan

Publicerad

Den kinesiska affärsmannen och företagsledaren Jack Ma har varit försvunnen i över två månader och spekulationerna har gått vilda om vad som kan ha hänt. Kinaexperten Frédéric Cho tror att han håller sig undan medvetet.

– Jag tolkar det som att han har gått i ide, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Den kinesiska affärsmannen och Alibaba-grundaren Jack Ma har inte synts till sedan börsintroduktionen av hans företag Ant stoppades av den kinesiska regeringen i oktober förra året. Hans plötsliga frånvaro från rampljuset har väckt spekulationer på sociala medier om vad som kan ha hänt och den stora frågan har gällt huruvida han håller sig undan frivilligt eller om det är ett resultat av hans kritik mot det kinesiska banksystemet.

Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare, menar att det mesta tyder på att företagsledaren har dragit sig undan självmant.

– Jag tolkar det som att han har gått i ide lite grann. Eller självmant försvunnit. Det är inte så att han har blivit bortplockad, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Han finns i sin villa”

Enligt Frédéric Cho är den troligaste orsaken den uppståndelse som uppstod efter Jack Mas tal i Shanghai den 24 oktober i kombination med den floppade bösintroduktionen.

– När allt det där hände plus någon form av uppsträckning från myndigheterna tror jag att han tog skeden i vacker hand och bestämde sig för att hålla sig undan från rampljuset, säger Frédéric Cho, som har fått rapporter från personer i Jack Mas närhet om var han han ska befinna sig.

– Hans finns i sin villa i Hangzhou utifrån vad jag har uppfattat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.