Svenska experten optimistisk om kinesiskt coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska aktörer utvecklar coronavaccin i rekordfart i vad som har blivit en politiskt laddad tävling om att komma först. Experter och även testpersoner har uttryckt oro för bieffekter, men vaccinexperten Matti Sällberg uttrycker optimism.

– Det är precis som alla andra vaccin, säger han.

Mer än 400 000 personer har hittills fått kinesiska coronavaccin på prov och precis som vissa experter så har även en del försökspersoner varit oroliga för biverkningar. Som exempelvis indonesiske studenten Abinubli Tariswafi Mawarid, som är intervjuad i denna veckas avsnitt av Utrikesbyrån.

Men Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin, säger sig inte tro att man måste vara så orolig.

– Om man tittar på det som är publicerat från kinesiska företag så nej, det är precis som alla andra vaccin, säger han.

”Inte särskilt orolig”

En annan sida av testerna som har väckt en del tvivel är vaccineringen av barn som del av testerna. Men även på den punkten är Sällberg relativt optimistisk eftersom barn i allmänhet har blivit mindre sjuka.

– Jag är inte särskilt orolig, men däremot kanske inte barn är den första grupp man bör vaccinera, säger han.

– Det är ju riskgrupper vi behöver vaccinera framför allt.

Politiskt viktig framgång

Jakten på ett vaccin har under året också fått en politisk dimension där en framgång ses som en fjäder i hatten för det land vars forskare hinner först. Men priset för att misslyckas är därmed också stort. Kina har tidigare haft skandaler kring vaccin- och läkemedel, men därför har man också desto mer anledning att inte misslyckas denna gång, säger Sällberg. Särskilt då coronaviruset anses komma från just Kina.

– Gör man inte det så gör man bort sig för evigt, om man visar att man klantar till det.

Se Matti Sällberg förklara hur man tar fram två typer av vaccin i klippet ovan, och se hela Utrikesbyrån om kinesiska coronavaccin här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.