Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om höghöjdsballonger med Mattias Abrahamsson som är affärsutvecklare på rymdbasen Esrange. Foto: Chase Doak/Reuters/SVT

Experten om kinesiska ballongen över USA: ”Borde följt praxis”

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska ballong som befinner sig ovanför USA har väckt oro för den nationella säkerheten och ytterligare försämrat de redan ansträngda diplomatiska relationerna mellan länderna. Utrikesminister Blinken har ställt in sitt planerade besök i Kina, som å sin sida förnekar spionage utan kallar det en olyckshändelse.

– Det händer att man tappar kontakten med en ballong, men i så fall Kina borde följt internationell praxis och berättat att den var på väg in över Nordamerika, säger ballongexperten Mattias Abrahamsson.

Abrahamsson är affärsutvecklare på rymdbasen Esrange utanför Kiruna där man har stor erfarenhet av att arbeta med höghöjdsballonger. Han bedömer att den ballong som utan tillåtelse passerar genom USA:s luftrum är 50-100 meter i diameter och fylld med helium. Den kan bära en last på flera ton och stanna i luften i flera veckor.

– En sådan här ballong är som ett fordon som i princip går att lasta med vilken utrustning man vill. Att den skulle bära någon form av övervakningsutrustning som man vill testa är absolut inte osannolikt, men det kan lika gärna vara en meteorologisk sak.

USA: ”Kan ändra kurs”

Pentagon hävdar att ballongen visat att den kan ändra kurs och att den bär på övervakningsutrustning. Den har bland annat siktats över en kärnvapenbas i Montana, och militären har vidtagit flera åtgärder för att deras aktiviteter ska bli svårare att upptäcka från luften. Samtidigt har man beslutat att inte skjuta ned ballongen, bland annat på grund av risken att delar faller ner och skadar människor.

Kina har bekräftat att ballongen tillhör dem men hävdar att den är civil med uppdrag att samla in meteorologiska data. I uttalandet från utrikesdepartementet skriver man att ballongen ”avvikit långt från planerad kurs” på grund av vindar och att det rör sig om en olyckshändelse. Samtidigt fördömer man amerikanska politiker och medier som man påstår utnyttjar händelsen för att ”attackera och misskreditera Kina”.

På lördagmorgonen amerikansk tid väntas ballongen nå delstaten North Carolina, för att därefter blåsa ut över Atlanten. Enligt ABC News överväger militären att skjuta ner den när den befinner sig över havet.

Likvärdig med satellit

Enligt Mattias Abrahamsson går det att hjälpligt fjärrnavigera en obemannad ballong genom att ändra flyghöjden mellan olika luftlager och vindriktningar. Samtidigt är det inte ovanligt att kontakten bryts och ballongen far iväg fullständigt utan kontroll.

Att spionera med hjälp av luftballong kan låta otidsenligt, men Mattias Abrahamsson menar att en övervakningsballong och en spionsatellit är tämligen likvärdiga när det gäller att kunna upptäcka och kartlägga saker nere på marken. Och att ballongen rentav har fördelar.

– Den är betydligt billigare att skicka upp och kan stanna längre tid över samma punkt på jordytan än en satellit som passerar förbi i hög hastighet. Men det kräver ju att vindarna blåser rätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.