”Den här fasen kan ta ett par dagar”

Publicerad

Ljudet av explosioner och sirener hördes tidigt på morgonen i en rad ukrainska städer. Det pågår en rysk invasion av Ukraina från flera håll. Angreppet utförs med flygattacker, kryssningsrobotar och markrobotar.

– Det här är en första fas av en relativt lätt operation för Ryssland, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker.

Ukraina hade utlyst undantagstillstånd med anledning av stegrade rysk aggression – och tidigt på torsdagsmorgonen inledde Ryssland en invasion.

– Det handlar om ett typiskt förbekämpningsskede där flyg slår ut flygvapen, luftvärn och ammunitionsdepåer. Ukraina har ett ganska svagt luftförsvar och flygvapen, så den här fasen kan ta ett par dagar, säger Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

”Relativt lätt för Ryssland”

Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, tror att Putin nu successivt kommer att framställa sina krav till regeringen i Kiev att man ska demilitarisera Ukraina, säga nej till Nato och lämna tillbaka de vapen man har fått från västländerna. 

– Ukrainas luftförsvar är ganska svagt så det här är en första fas av en relativt lätt operation för Ryssland. Om Ukraina säger nej till ultimatumen kommer Ryssland att fortsätta invasionen med marktrupper, säger Katarina Engberg.

Använder militär överlägsenhet

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan, känner igen delar av Rysslands tillvägagångssätt från hur man agerade i östra Ukraina 2014. 

– Men det som sker nu är ingen överraskningsoperation, snarare har man byggt upp militärmateriel över tio månaders tid och använder sig av militär överlägsenhet, säger Oscar Jonsson i Morgonstudion.

Förberedda för lång operation

– För att sätta det i perspektiv använde Ryssland som mest runt fem bataljonstridsgrupper i östra Ukraina 2014. Nu är det ungefär 115 som står runt hela Ukraina och kan komma att användas. Det som har pågått i östra Ukraina i åtta år har varit begränsat medan det här ser ut att potentiellt bli det största kriget sedan Balkankriget eller andra världskriget, säger han. 

Att Ryssland varit förberedda med fältsjukhus, blodbanker, ingenjörsregementen har enligt Jonsson pekat på att Ryssland velat ”ta och behålla terräng under lång tid”.

– Ryssland har absolut tillräckligt med militär förmåga för att bekämpa den ukrainska armén och ta östra Ukraina. Men vad som händer i krig beror också mycket på slumpen, vilja och beslutsamhet, som är svårt att bedöma från utsida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.