En bild från den torkpåverkade skörden av humle i byn Rocov i Tjeckien sommaren 2018. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Experter: Värsta torkan i Tjeckien på 500 år

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckien befinner sig enligt flera miljöexperter i sin värsta torkperiod på 500 år.
– Situationen är helt enkelt katastrofal, säger landets miljöminister Richard Brabec.

Under våren har floderna i Tjeckien enligt officiella mätningar sjunkit till nivåer som är avsevärt lägre än under motsvarande period de senaste åren, som också varit drabbade av torka.

”Den period av torka som landet har erfarit sedan 2015 är den värsta under de senaste 500 åren”, skriver experter och vetenskapsmän kopplade till Intersucho, ett vetenskapligt organ fokuserat på torka, på organets Twitter.

Och även miljöminister Brabec tycker uppenbarligen att läget är mycket svårt. Han säger till tjeckiska medier att läget är katastrofalt.

I fjol påverkades 99,5 procent av Tjeckien av torkan, som orsakade skördeförluster på motsvarande drygt 4,3 miljarder kronor, enligt landets jordbrukskammare.

Har kallat till krismöte

Brabec skyller extremtorkan på ”minskningen av nederbördsvolymen, höjningen av medeltemperaturen samt utökad förångning och en längre växtsäsong”.

Även årets sommar väntas bli torr och ministern har kallat till ett krismöte den 12 maj med regionala och lokala befattningshavare, bland annat för att säkra tillgången på dricksvatten.

Också i grannlandet Polen är läget svårt och myndigheterna där säger att vattentillgången motsvarar den i Egypten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer